fallback

Мери Дейли от Фед: Доверието в движението на инфлацията нараства, но все още не е достигнато

Според нея рисковете за пазара на труда и ценовата стабилност влизат в по-добър баланс

10:15 | 16.07.24 г.

Инфлацията в САЩ се забавя по начин, който засилва увереността, че тя е напът да достигне целта от 2%. Това смята председателят на Федералния резерв за Сан Франциско Мери Дейли, цитирана от Bloomberg.

"Инфлацията се забавя и го прави по начин, който засилва увереността, че се приближаваме към устойчив темп на достигане до целевите 2%", заяви тя по време на събитие в Юта.

Макар че икономиката на страната също се забавя и сега централните банкери трябва да обърнат внимание на рисковете за пазара на труда, освен на инфлацията, "трябва да получим още много информация, преди да можем да вземем решение за намаляване на лихвените проценти", посочи още тя.

Дейли отказа да уточни кога според нея централната банка на САЩ ще започне да облекчава паричната си политика или колко намаления на разходите по заемите ще има.

Централният банкер заяви още, че рисковете за пазара на труда и ценовата стабилност влизат в по-добър баланс, но Фед остава ангажиран с целта си за инфлация от 2%. Представителите на финансовата институция запазиха лихвите непроменени на 23-годишен връх през последните 12 месеца, докато изчакват инфлацията да се охлади.

Доклад от миналата седмица показа, че през юни ръстът на цените в САЩ се е забавил повече от прогнозираното, което засилва залозите, че Фед ще започне да намалява основните лихви още през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:12 | 16.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още