fallback

Фед може да промени правило, което да спести милиарди на най-големите американски банки

Става въпрос за начина, по който сe изчислява допълнителният капитал, изискван от американските международни системно значими банки, известен като "GSIB надбавка"

18:03 | 09.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Федералният резерв на САЩ обмисля промяна в правилата, която би могла да спести на осемте най-големи банки в страната милиарди долари. Това твърдят вътрешни източници, цитирани от Ройтерс.

Става въпрос за начина, по който централната банка изчислява допълнителния капитал, изискван от американските международни системно значими банки (GSIB), известен като "GSIB надбавка". Тя беше въведена през 2015 г., за да повиши тяхната сигурност и стабилност.

Фед обмисля да актуализира входящите данни, които използва при изчислението, което определи през 2015 г., за да коригира икономическия растеж и на свой ред да отрази по-точно размера на банките спрямо световната икономика. Актуализирането на тези коефициенти ще намали системните оценки на банките и произтичащото от тях капиталово изискване.

Все още не са взети никакви решения, но готовността на централната банка да преразгледа въпроса е значителен напредък за дългогодишната кампания за намаляване на надбавката. Това също така показва как по-широката борба за капиталовите правила създава нови възможности за банките да настояват за други отдавна търсени регулаторни отстъпки.

Потенциалните икономии за осемте банки, сред които са JPMorgan, Citigroup и Bank of America, ще зависят от редица фактори, включително от техните бизнес модели. Смята се обаче, че дори малка промяна може да доведе до значителни спестявания за някои от кредиторите.

Според изчисленията на Ройтерс 0,5% надбавка например се равнява на повече от 8 млрд. долара за JPMorgan и Bank of America. Това са парични средства, които банките твърдят, че биха могли да върнат обратно в икономиката чрез кредитиране.

Въведена през 2009. в резултат на световната финансова криза, възникнала година по-рано, надбавката има за цел да повиши устойчивостта на американските международни системно значими банки предвид рисковете, които могат да създадат за финансовата стабилност.

При приемането на правилото Федералният резерв заяви, че фиксира коефициентите, които се отнасят до размера, взаимосвързаността, сложността и трансграничната дейност на банката. Представители на централната банка посочиха, че този подход ще подобри предвидимостта на оценките и ще улесни планирането за банките, но че периодично ще преразглежда рамката.

Представителите на GSIB обаче казват, че този преглед отдавна е закъснял. Тъй като банките имат склонност да растат в унисон с икономиката, използването на остаряла методология ги кара да изглеждат по-големи спрямо световната икономика, отколкото са в действителност – или поне така твърдят те.

"Американските GSIB държат над 59 млрд. долара в капиталови буфери, които се дължат единствено на общия икономически растеж", написа JPMorgan в публично писмо до Фед през януари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:08 | 09.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още