fallback

Visa и Mastercard удължават ограничения на таксите по неевропейски карти до 2029 г.

Ограниченията бяха договорени с ЕК преди пет години

16:44 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Visa и Mastercard ще удължат ограниченията върху таксите по картите на туристите, договорени преди 5 години с антитръстовите регулатори на ЕС, с още 5 години до 2029 г., съобщи Европейската комисия в петък, цитирана от Ройтерс.

Visa – най-големият оператор на плащания в света, и основният му конкурент Mastercard през 2019 г. договориха ограничение на таксите от 0,2% върху плащания с неевропейски дебитни карти в магазини и от 0,3% върху такива с кредитни карти, за да уредят антитръстовото разследване на ЕС и да избегнат тежки глоби.

Ограниченията върху таксите трябва да приключат през ноември тази година. Ходът последва дългогодишно разследване на органа за конкуренция на ЕС, предизвикано от жалба през 1997 г. от бизнес лобито EuroCommerce.

Комисията, която действа като антитръстовия орган на съюза, заяви, че двете компании са изказали доброволно желание да продължат ограниченията и след 2024 г.

„Междурегионалните обменни такси за трансакции с дебитни и кредитни карти съгласно тези схеми ще останат ограничени за още 5 години до ноември 2029 г.“, се казва в съобщението.

„За трансакции с налични на място карти таксите ще останат ограничени до 0,2% за дебитни карти и 0,3% за кредитни карти. За трансакции с неналични на място карти (онлайн) ограниченията ще останат на ниво от 1,15% за дебитни карти и 1,5% за кредитни карти“, се казва още в съобщението.

Visa заяви, че удължените ограничения на таксите носят пазарна сигурност за междурегионалните обменни карти.

„Ангажиментите, договорени с ЕС през 2019 г., и този нов ангажимент признават, че трансграничните сделки за електронна търговия са фундаментално различни от плащанията на място във физически магазин“, каза компанията в имейл.

Visa и Mastercard определят и налагат обменни такси на търговци, които приемат техните дебитни и кредитни карти. Таксите генерират печалби за банката и други издатели на карти.

ЕК обаче предупреди, че ще започне разследване, ако открие конкретни доказателства, които показват, че текущите ограничения вече няма да са подходящи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:44 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още