fallback

Дания обвини Nordea Bank в дело за пране на пари за близо 4 млрд. долара

Разследванията на предполагаемите нарушения на правилата за пране на пари от Nordea започнаха през 2016 г.

15:26 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Датската полиция е повдигнала обвинения срещу Nordea Bank, след като според Националния специален отдел за борба с престъпността е бил извършен най-големият случай на пране на пари в страната досега, съобщава Bloomberg.

Отделът, който започна съдебно производство след разследване на контрола на кредитора срещу прането на пари за периода от 2012 до 2015 г., заяви, че делото е свързано с трансакции на стойност над 26 млрд. датски крони (3,8 млрд. долара). Скандинавската банка, базирана в Хелзинки, каза в изявление, че не е съгласна с юридическата оценка, извършена от датските власти.

Разследванията на предполагаемите нарушения на правилата за пране на пари от Nordea започнаха през 2016 г. Впоследствие полицията получи допълнителни доклади за пропуски в работата на банката за проверка на трансакции на руски клиенти през клон в Копенхаген. Обвинителният акт е най-новият резултат от поредица разкрития за пране на пари, които разтърсиха банковия сектор в скандинавския регион от 2018 г. насам, когато Danske Bank трябваше да признае, че голяма част от чуждестранни потоци за 220 млрд. долара са преминали през естонското звено на банката е била подозрителна.

„Обвинението е най-изчерпателното по отношение на нарушенията на Закона за пране на пари, които сме виждали в банковия сектор в Дания“, каза Натали Гиорзи Елиас, главен защитник на Националния специален отдел за борба с престъпленията. „Според нашата оценка Nordea е нарушила задълженията си в няколко случая“.

В изявлението си Nordea каза, че очаква да бъде глобена в Дания за „слаби процеси и процедури срещу прането на пари в миналото“. Банката задели 95 млн. евро през 2019 г. за потенциална глоба в резултат на разследвания на властите и каза в петък, че заделените средства са „адекватни“.

Според Андреас Хакансон, анализатор в SEB, обвинителният акт е „в съответствие с очакванията“ и приветства, че въпросът най-накрая ще бъде решен. „Очакваме, че средствата, заделени по-рано, ще покрият всяка потенциална глоба“, каза той.

Акциите на Nordea поевтиняха с цели 1% в Хелзинки, преди да се възстановят частично и да се търгуват с 0,6% по-ниско.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:26 | 05.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още