fallback

60% от всички новодигитализирани търговци са част от програмата на Visa "България БезБрой"

5% от всички активни POS терминали в България се използват от търговци, които участват в програмата "България БезБрой" към декември 2023 г.

12:18 | 05.07.24 г.
Автор - снимка
Създател

Малките, независими предприятия са в основата на европейската икономика, като формират повече от половината от брутния вътрешен продукт (БВП) на Европа и осигуряват работа на близо 100 млн. души. В България броят на малките и средните предприятия (МСП) се е увеличил с 9% през 2023 г. в сравнение с 2022 г.

През последните няколко години малките предприятия се сблъскаха с трудни икономически условия и променящо се потребителско поведение. Инфлационният натиск поставя нови предизвикателства и е от решаващо значение МСП да получат подкрепата, от която се нуждаят, за да се развиват. Visa се стреми да предоставя най-високо ниво на платежни услуги на малките предприятия, за да им помогне да просперират.

Програмата "България БезБрой" се осъществява в партньорство с български банки, финансови институции, правителствени и неправителствени организации от декември 2022 г. Тя предлага нови възможности за МСП, които търсят начини да се възстановят от икономическата нестабилност и да се адаптират към бързо променящата се дигитална среда. Основната ѝ цел е да улесни приемането на дигитални плащания и да стимулира дигитализацията на бизнеса в България. Програмата е стъпка към модернизация и повишаване на конкурентоспособността на малките и средните предприятия в страната.

Делът на търговците в България, които са дигитализирали дейността си чрез програмата на Visa "България БезБрой" през 2023 г., е 60%. Една трета (33%) от всички нови POS терминали са инсталирани при търговци, привлечени чрез програмата, а 61% от всички нови терминали на банките партньори на програмата са инсталирани при търговци, които участват в нея, сочат данните на Visa.

През декември 2023 г. 5% от всички активни POS терминали в България се използват от търговци, участващи в "България БезБрой". Трите водещи пазарни сегмента по дял от обемите, генерирани от търговци, привлечени чрез програмата са ресторантите за бързо хранене - 7%, следвани от професионалните услуги - 4%, и ресторантите – 3%.

"България БезБрой" е не само мярка за справяне с настоящите икономически предизвикателства, но е и инвестиция в бъдещето на бизнеса и икономическия растеж на страната. Чрез предоставяне на преференциална такса от 1% или по-малко от стойността на трансакцията, както и безплатни SIM карти за разплащателни терминали (при необходимост), програмата създава стимул за МСП да навлязат в света на дигиталните разплащания. По този начин те не само улесняват платежните процеси за своите клиенти, но и подобряват ефективността на собствените си операции," каза Красимира Райчева, мениджър на Visa България.

Програмата "България БезБрой" осигурява подкрепа в три стратегически области, които са от ключово значение за икономическото възстановяване на България: предоставяне на възможност на малките предприятия да се възползват от предимствата на дигиталните плащания, да изградят онлайн присъствие и насърчаване на потребителите да подкрепят малките предприятия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:18 | 05.07.24 г.
Още от Банки и застрахователи виж още