fallback

FT: Как лондонският фонд с руски жилки Gemcorp гради глобално влияние

Gemcorp е наела бивши високопоставени британски държавни служители, които сега отговарят за инвестиционната ѝ политика в Близкия изток, показва разследване

16:17 | 04.07.24 г.

През декември 2018 г. Атанас Бостанджиев се качва на борда на частен самолет Bombardier Global 5000 на московското летище „Внуково“ и отлита за Лондон.

На следващия следобед българският финансист събира ръководителите на инвестиционния фонд в офиса, а преди срещата един от неговите служители е изготвил бележка по чувствителен въпрос: как да се купи влияние в политиката, пише Financial Times.

Gemcorp – инвестиционна група с фокус върху развиващите се пазари, основана от Бостанджиев четири години по-рано – се опитва да изгради „неформални канали за комуникация на висше ниво в държавното управление“ в редица страни, включително в някои от най-корумпираните държави в света.

„Лицата, които предвиждаме за тази роля, ще варират в различните държави и ще зависят от обхвата ни от контакти и естеството на режима“, става ясно от бележката, чието копие е видяно от FT.

Но британските политици са специален случай.

„Въпреки че със сигурност има голяма група от бивши министри и служители, готови да вземат парите ни в замяна на някакъв неясен „достъп“ до правителството, в повечето случаи те добавят малка стойност... Разбира се, ако парите не са проблем, можем лесно да купим достъп чрез вноски в консервативни/лейбъристки фондове“, заключава бележката.

Шест години по-късно Gemcorp е един от най-агресивните европейски фондове по отношение на развиващите се пазари, който е направил залози на стойност 6 млрд. долара в някои от най-рисковите периферни икономики в света. И докато се разраства, той открива, че няма недостиг на британски политици и бивши правителствени служители, желаещи да се присъединят към него.

И докато високопоставени членове на консервативното правителство в Лондон търсят подслон в частния сектор преди очакваното съкрушително поражение на парламентарните избори, през последните 12 месеца Gemcorp наема няколко бивши високопоставени политици от торите – включително някои, които са имали достъп до вътрешните дела на „Даунинг стрийт“.

Сред тях са началникът на кабинета на бившия премиер на Обединеното кралство Борис Джонсън, лорд Едуард Листър, бившият министър на инвестициите лорд Гери Гримстоун и Гай Уалоопилай, бивш началник на кабинета на няколко председатели на консервативната партия.

Тези възпитаници на Консервативната партия сега работят за компания, която се занимава с дейност, привидно свързана с дипломатическия и търговски натиск на Владимир Путин в Африка, докато Кремъл се опитва да минимизира въздействието на западните санкции върху икономиката.

Gemcorp стартира с фонд, подкрепян от двама руски олигарси с връзки със Сергей Чемезов, шеф на руския държавен оръжеен гигант „Ростех“. Той е близък приятел на Путин и е служил с руския президент в КГБ.

Един от тези двама инвеститори основатели бе санкциониран миналата година от правителството на САЩ за това, че е „финансист на руския президент Владимир Путин и ръководителя на държавната корпорация „Ростех“ Сергей Чемезов“.   

Бостанджиев се среща с ръководителя на санкционираната от Русия държавна агенция за износ на оръжия в Африка през 2018 г., докато Москва се опитва да увеличи продажбите на оръжие на континента и поддържа отношения с могъщи анголски генерали.

Това разследване на FT, в сътрудничество с Dossier Centre, базирана в Лондон руска опозиционна изследователска организация, се основава на изтекли документи, финансови и правни документи, записи на руски полети и интервюта.

През 2022 г. Gemcorp обяви, че е прекъснала връзките си с Русия предходната година и е затворила офиса си в Москва. Но произходът на нейния успех показва как парите от бизнесмени, за които сега се твърди, че са свързани с Кремъл, са били използвани за установяване на основи във финансовия сектор на Великобритания.

Освен това повдига нови въпроси относно желанието на служители от управляващата партия на Великобритания да приемат платени роли в компании, които до годината преди пълномащабното нахлуване на Путин в Украйна са имали тесни връзки с Русия.

Gemcorp заяви, че нито тя, нито Бостанджиев са действали в подкрепа на руската държава, не са нарушавали санкции и не са участвали в сделки за военно оборудване или с подкрепяни от Кремъл компании. Според Gemcorp меморандумът за стратегията за лобиране, изготвен от неин служител през 2018 г., никога не е бил обсъждан или прилаган и не е представителен за възгледите ѝ или тези на Бостанджиев.

Животът на Бостанджиев, който е роден в България през 1975 г., е история за това как постсъветският свят се отваря за западните финанси след Студената война. Образован в САЩ, рускоговорящ и амбициозен, Бостанджиев се издига по стълбата на инвестиционното банкиране на развиващите се пазари в Merrill Lynch и след това в Goldman Sachs, където става партньор, малко след като навършва 30 години.

Големият му пробив е оглавяването на VTB Capital, международното подразделение на руския държавен кредитор ВТБ.

Преминаването от Goldman към кредитор, свързан с Кремъл, не е най-очевидният избор за един амбициозен млад банкер. „Както можете да си представите, преминаването от една от водещите американски инвестиционни банки към държавна финансова институция е голяма промяна“, разкрива Бостанджиев в интервю малко след като се присъединява към ВТБ.

Руската банка от години се използва като инструмент от Кремъл за увеличаване на влиянието си на развиващите се пазари чрез организиране на финансиране с дипломатически условия, изтъкват източници, запознати с политиката на банката към този момент.

Те добавят, че е обичайно за руския външен министър Сергей Лавров да се обажда на висши ръководители, за да поиска сделки за определени страни, някои свързани с финансирането на продажбите на руско военно оборудване. ВТБ винаги е отричала обвиненията, че руската държава има влияние върху нейните бизнес решения.

В годините, когато Бостанджиев ръководи VTB Capital в Лондон, банката е особено силно фокусирана върху бизнеса в Африка, особено със страни с исторически връзки с Русия като Ангола.

През това време VTB Capital работи в тясно сътрудничество и с големи руски компании, включително „Ростех“ на Чемезов, помагайки на държавния оръжеен конгломерат, с интереси в продажбата на военно оборудване, вариращо от автомати „Калашников“ до изтребители „Сухой“, да инвестира в проекти за природни ресурси в страни като Уганда и Демократична република Конго.

Gemcorp казва, че действията на Бостанджиев във ВТБ никога не са били повлияни от руската държава и той никога не е имал професионален контакт с „Ростех“ или Чемезов.

През февруари 2014 г. Владимир Путин реши да анексира Крим, което предизвика дипломатическа криза между Русия и Запада. В отговор Министерството на финансите на САЩ наложи санкции на компанията майка на VTB Capital, ВТБ, както и на някои от нейните важни държавни клиенти като „Ростех“, като силно ограничи способността им да работят с международни инвеститори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:18 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още