fallback

Петер Прат: ЕЦБ трябва да постави "много висока" летва за всяка помощ за Франция

"На този етап пазарите вероятно очакват твърде много от централните банкери", смята той

14:41 | 04.07.24 г. 3

Европейската централна банка (ЕЦБ) трябва да подскаже на инвеститорите, че централните банкери няма да се притекат лесно на помощ на Франция в случай на стрес на финансовите пазари. Това смята бившият главен икономист Петер Прат, цитиран от Bloomberg.

Финансистите са изправени пред "тест за фискална доминация", който ще определи решимостта им да подкрепят бюджетната дисциплина в еврозоната, и те ще се притесняват как ще се развие това, заяви белгийският експерт.

"На този етап пазарите вероятно очакват твърде много от централните банкери, затова смятам, че те трябва да бъдат твърди", добави Прат. "Летвата трябва да е много висока."

Петер Прат, чийто осемгодишен престой в ЕЦБ до 2019 г. обхваща голяма част от кризата с държавния дълг в региона, говори в седмицата, в която френските избиратели ще отидат до урните за втория тур на парламентарните избори. Обявяването на тези избори миналия месец породи опасения сред инвеститорите, че промяната в политиката на страната ще подкопае усилията за оздравяване на публичните финанси.

Досега представителите на ЕЦБ отбелязваха, че разширяването на спреда на френските облигации спрямо германските еквиваленти е закономерно, а председателят на базираната във Франкфурт банка Кристин Лагард отново посочи тази седмица, че колегите ѝ ще останат "внимателни", защото "ценовата стабилност очевидно зависи от финансовата стабилност".

"Мисля, че това е напълно вярно", каза Прат. "Същевременно трябва да се каже, че пазарите не бива да очакват интервенции на централната банка толкова лесно. Така че те трябва да запазят голяма доза неяснота, поне засега".

Белгийският финансист се присъедини към мнението на други експерти, че облекчението, проявено от инвеститорите тази седмица при перспективата за провеждане на избори за парламент във Франция, може да не е оправдано. Според него финансовите пазари са "твърде снизходителни" и това поражда самодоволство във Франция.

"Хората с удоволствие биха получили 70 базисни пункта допълнителни спредове в сравнение с облигациите без рискове, с очакването, че ако наистина нещата се объркат, централните банки ще се намесят", каза той. "Този вид морален риск е, бих казал, неприемлив и аз лично смятам, че пазарите са малко прекалено оптимистични за ситуацията в прехода към президентските избори."

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:41 | 04.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още