fallback

Пауъл: Фед постигна голям напредък с инфлацията, но се нуждае от повече увереност

Гуверньорът остава предпазлив по темата за намаляване на лихвените проценти в САЩ

17:36 | 02.07.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл изрази задоволство от напредъка на инфлацията в САЩ през изминалата година, но заяви, че иска да види повече, преди да се увери, че е време за намаляване на лихвените проценти.

"Постигнахме значителен напредък в забавянето на инфлацията до нашата цел", заяви той по време на форум в Синтра, Португалия, цитиран от CNBC.

"Последните данни предполагат, че се връщаме на дезинфлационния път. Искаме да сме по-уверени, че инфлацията се движи устойчиво надолу към 2%, преди да започнем процес на облекчаване на паричната политика", добави финансистът.

Джером Пауъл говори в рамките на форума във вторник, в който участваха още председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард и управителят на Бразилската централна банка Роберто Кампос Нето.

Коментарите идват в момент, когато пазарите внимателно следят действията на Фед и неговите международни партньори, тъй като инфлацията показва признаци на забавяне, а някои централни банки, включително ЕЦБ, бавно започнаха да намаляват разходите по заемите.

Макар че според Пауъл има напредък по отношение на инфлацията, той е предпазлив и не иска да се предприемат твърде бързи действия. 

"Добре осъзнаваме, че ако предприемем стъпки в тази посока твърде рано, можем да отменим добрата работа, която сме свършили", заяви централният банкер. "Ако пък го направим твърде късно, можем ненужно да подкопаем възстановяването на икономиката и експанзията", изтъкна той.

По-рано тази година пазарите очакваха поне шест намаления на лихвените проценти от страна на Фед с по четвърт процентен пункт. Оттогава прогнозите бяха коригирани и вече се очакват само две намаления - едно през септември и още едно преди края на годината. Въпреки това на заседанието си през юни централните банкери на САЩ предвидиха само един такъв ход.

Запитан дали смята, че Фед може да намали разходите по заемите през септември, Джером Пауъл отговори: "Днес и тук няма да се спирам на конкретни дати".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:36 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още