fallback

В ЕЦБ остават разединени за посоката на лихвите преди данните за инфлацията през юни

Кристин Лагард сигнализира, че ново понижение на лихвите през юли е малко вероятно

10:53 | 02.07.24 г.

Данните за инфлацията в еврозоната през миналия месец няма да дадат отговор на въпросите, които Европейската централна банка (ЕЦБ) си задава относно основния ценови натиск. Това заяви главният икономист на ЕЦБ Филип Лейн пред Bloomberg.

Така той се присъедини към председателя на финансовата институция Кристин Лагард, която сигнализира, че ново понижение на лихвените проценти през юли е малко вероятно, като призова за търпение при събирането на доказателства, че инфлацията се движи към целта от 2%.

"Въпреки данните за инфлацията през юни, все още ще имаме въпроси относно цените в сферата на услугите", каза Лейн в кулоарите на годишния форум на ЕЦБ в Синтра, Португалия. "Тези данни не решават този въпрос".

След като миналия месец за първи път понижиха разходите по заемите, централните банкери предпазливо обмислят възможността за по-нататъшни намаления. Те обръщат особено внимание на инфлацията в сектора на услугите и на растежа на заплатите като основни фактори за бъдещото развитие на цените.

По-късно във вторник Евростат ще публикува предварителната оценка за инфлацията през юни, като анкетираните от Bloomberg икономисти очакват тя да се е забавила от 2,6% през май до 2,5% през юни.

Лагард заяви в понеделник, че Европейската централна банка все още е изправена пред редица несигурности относно инфлацията и ще е необходимо време, за да събере достатъчно данни и да бъде "сигурна, че рисковете от инфлация над целта са отминали".

"Ключът наистина е в инфлацията на услугите. Това, което трябва да видим, е дали по-ускорената инфлация в сектора на услугите е изоставащ елемент и е наследство от бързата дезинфлация, или е устойчив елемент", каза Лейн. "Имаме нужда от време, за да работим върху това".

Говорейки за политическите сътресения във Франция, Филип Лейн заяви, че не вижда признаци за хаотични промени на пазара, които могат да оправдаят действия от страна на ЕЦБ.

"Избори се провеждат постоянно, непрекъснато има движения в спредовете. Разбира се, Франция е важна страна, но за мен това изглежда като обикновено преоценяване", добави той.

„Очакванията, че Европейската централна банка ще намали лихвените проценти още един или два пъти през тази година, изглеждат "съвсем разумни", пък заяви в интервю за CNBC гуверньорът на Латвийската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Мартинс Казакс.

Централните банкери трябва да отделят време, за да оценят данните за инфлацията в еврозоната, когато те постъпят, каза Казакс и добави, че се очаква ценовият натиск да се движи встрани през следващите месеци. Той посочи, че базираната във Франкфурт банка няма да поддържа високи лихвени проценти ненужно дълго, но също така заяви, че не би искал да вижда по-нататъшно забавяне на постигането на целта от инфлация от 2%.

Мартинс Казакс също не вижда "никаква причина“ ЕЦБ да активира предпазен механизъм за изкупуване на облигации, за да се справи с пазарния срив заради предсрочните парламентарни избори във Франция.

Отново в Синтра гуверньорът на Естонската централна банка Мадис Мюлер изтъкна, че ЕЦБ вероятно може да намали отново разходите по заемите преди края на годината, но не трябва да бърза да го прави.

"Ако действителният резултат в крайна сметка се окаже близък до последните ни прогнози, тогава най-вероятно ще можем да намалим допълнително нивото на рестриктивност на политиката си през тази година. Кога точно и с колко, предстои да разберем", добави той.

В речта си в кулоарите на годишния форум на ЕЦБ за централното банкиране Мюлер заяви, че "трябва да бъдем търпеливи и да действаме много постепенно, като се имат предвид все още високите стойности на основната инфлация и инфлацията на услугите, както и силният растеж на заплатите".

Мадис Мюлер смята, че инфлацията "повече или по-малко се движи по очаквания път", за да се върне към целевото равнище от 2% в края на 2025 г., но вижда и опасности - включително подобряваща се икономика, която "може да породи и известен натиск за повишаване на цените".

Вицепрезидентът на Европейската централна банка Луис де Гиндос пък заяви, че финансовата институция не следва предварително начертан път към понижаване на лихвените проценти, тъй като несигурността остава висока.

Геополитическите рискове, войните в Близкия изток и Украйна и изборите във Франция усложняват оценката на икономиката и ценовите тенденции, каза той, като добави, че следващите месеци "няма да са лесни".

Запитан колко пъти ЕЦБ ще намали лихвените проценти през тази година, той отговори: "Не знаем - бяхме съвсем ясни в това отношение".

Луис де Гиндос каза също, че последните пазарни движения във Франция не са "хаотични" и отразяват потенциални промени във фискалната политика. "Ситуацията е под контрол", посочи централният банкер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:53 | 02.07.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още