fallback

Кнот от ЕЦБ: Имаме сериозни основания за промени в политиката веднъж на тримесечие

Централният банкер посочи, че дезинфлацията в 20-членната еврозона е "в пълен ход"

14:06 | 20.06.24 г. 1

Европейската централна банка има „силни аргументи“ да взема решенията си за лихвените проценти веднъж на тримесечие, когато са налице нови икономически прогнози. Това заяви гуверньорът на Нидерландската централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Клаас Кнот, цитиран от Bloomberg.

Централните банкери от еврозоната се насочват към постепенно облекчаване на паричната политика, но са изправени пред все още висока несигурност и структурни промени в световната икономика, които оправдават "подход, зависещ от данните", заяви Кнот по време на реч в Милано в четвъртък.

Това означава, че базираната във Франкфурт банка ще трябва "да изчака постъпващите данни, включително новите прогнози, и след това да вземе съответното решение", уверен е финансистът. "Предвид сегашната обстановка все още трябва да избягваме всякакви ангажименти за конкретна бъдеща посока на лихвените проценти", добави той.

Прогноза на ЕЦБ за инфлацията. Изображение: Bloomberg

Европейската централна банка понижи разходите по заемите по-рано през юни и макар централните банкери да сигнализираха, че това няма да е единственото намаление, те не дадоха ясни насоки за това колко бързо ще се намаляват лихвите. Повечето от тях изтъкнаха продължаващите инфлационни рискове и се застъпиха за предпазлив подход.

Клаас Кнот посочи, че дезинфлацията в 20-членния валутен съюз е "в пълен ход", макар че неотдавнашното засилване на ценовия натиск остава като напомняне, че процесът ще остане неравен "поне до края на тази година". Той добави, че цените на услугите и заплатите все още се повишават с темпове, несъответстващи на целта от 2%.

Според последните прогнози инфлацията в еврозоната ще достигне 2% в края на следващата година, а Кнот заяви, че с намаляването на грешките в прогнозите доверието в паричната политика се е увеличило.

"Съществуват сериозни основания да използваме срещите за прогнозиране, за да преосмислим позицията си по политиката, тъй като тези срещи ни позволяват да актуализираме оценката си въз основа на по-богат набор от информация", коментира още гуверньорът на Нидерландската централна банка. "Това е особено валидно в настоящия момент, като се имат предвид все още продължаващите рискове от по-висок растеж на заплатите."

Тъй като следващият набор от прогнози ще бъде наличен през септември, коментарите на Клаас Кнот подсказват, че той предпочита да се направи почивка през юли, преди да се обмисли ново намаление на разходите по заемите.

В перспектива гъвкавостта ще бъде от ключово значение, смята централният банкер. Такъв подход "би могъл да ни позволи да прегледаме малките отклонения от целта ни, стига да реагираме особено решително на по-големите отклонения, било то в посока надолу или нагоре", добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:06 | 20.06.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още