fallback

Швейцарската централна банка отново намали разходите по заемите

Централните банкери в Цюрих понижиха прогнозата си за инфлацията

12:47 | 20.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Швейцарската национална банка отново намали лихвените си проценти, за да отслаби свиването на икономиката и да спре поскъпването на франка - ход, който контрастира с колебанията на световните партньори по отношение на паричната политика, пише Bloomberg.

В четвъртък централните банкери в Цюрих понижиха разходите по заемите 25 базисни пункта до 1,25% след решение, каквото анализаторите почти не предвиждаха. Някои инвеститори заложиха на намаление, но мнозинство от икономистите, анкетирани от Bloomberg, не очакваха промяна.

Обръщайки се към репортери, гуверньорът на централната банка Томас Йордан заяви, че "основният инфлационен натиск е намалял допълнително в сравнение с предходното тримесечие поради по-малките вторични ефекти".

След решението швейцарският франк поевтиня, като отслабна с около 0,4% спрямо еврото и с 0,5% спрямо долара.

Швейцарската централна банка поведе основните развити икономики с първото намаление на лихвените проценти през март и сега пристъпи дори към втори такъв ход. Така тя доста се различава от международните партньори. През този месец Федералният резерв в САЩ намали броя на предвидените за тази година съкращения, а Европейската централна банка намали разходите по заемите веднъж, но без ясна перспектива какво следва оттук нататък.

"Има ясни причини, поради които банката би искала да намали лихвите по-бързо от ЕЦБ", казва Йоахим Клемент, ръководител на отдел "Стратегия, счетоводство и устойчивост" в Liberum Capital. "Нивата на инфлация са много по-ниски, отколкото в еврозоната, а по-слабият франк оказва силна подкрепа на износителите", добавя той.

Швейцарската централна банка понижи прогнозата си за инфлацията. Изображение: Bloomberg

"Швейцарската централна банка се държи смело и дръзко, но също така си играе с огъня на потенциално по-висока инфлация през 2025 г.“, смята още Клемент.

По време на днешното заседание централните банкери в Цюрих понижиха прогнозата си за инфлацията, виждайки ръст на потребителските цени в целевия си диапазон от 0-2% до 2026 г. Сега те очакват, че средната инфлация в страната ще бъде 1,3% през тази година, 1,1% през 2025 г. и 1% през 2026 г.

Икономическият растеж на Швейцария се очаква да бъде около 1% през тази година, след което да се ускори до около 1,5 на сто през 2025 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:47 | 20.06.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още