fallback

Валутният натиск и ликвидността оставиха без промяна основната лихва в Китай

Регулаторът запази непокътната ставката върху т. нар. средносрочен кредитен инструмент на 2,5% в унисон с прогнозите

08:40 | 17.06.24 г.
Автор - снимка
Създател

Китайската централна банка остави основната си лихва без промяна за десети пореден месец на фона на значителна ликвидност и натиска за предотвратяване по-нататъшното отслабване на юана.

Регулаторът запази непокътната ставката върху т. нар. средносрочен кредитен инструмент на 2,5% в понеделник в унисон с прогнозите в проучване на Bloomberg. Също така бяха изтеглени и нетно 55 млрд. юана (7,6 млрд. долара) от банковата система, за да се избегне прекомерна ликвидност.

Решението отразява предпочитанията на ръководството на Китайската народна банка за валутна стабилност пред ниски разходи по заемите въпреки крехкото възстановяване във втората по големина световна икономика. Въздържанието на Пекин може да помрачи пазарните надежди за облекчаване на паричната политика, които доскоро поддържаха доходността на местните държавни ценни книжа близо до 20-годишно дъно.

„Намаляване на лихвите би било от полза в подкрепа на икономиката в този момент“, като се имат предвид слабите данни за кредитирането от миналия петък, коментира Лин Сон, главен икономист за Широк Китай на ING Bank. Той изрази предположението, че засега още няма разхлабване на паричната политика, защото централната банка поддържа политическия си приоритет за валутна стабилност.

Властите се въздържат от намаляване на лихвите, поддържайки курса към стабилизаране на юана, въпреки призивите за разхлабване на паричната политика. Миналата седмица оншорният юан поевтиня до най-ниското си равнище от ноември, притиснат от голямата лихвена разлика между САЩ и Китай.

Предостатъчната ликвидност също възпира властите, отразена в по-евтините разходи по заеми за популярен кредитен инструмент – 2% при 2,5% за основната ставка. Също така притокът на спестявания към продукти за управление на благосъстоянието и други високодоходни активи също изливат кеш към финансовата система.

Китайската икономика претърпява неравномерно възстановяване. Поредица официални данни от понеделник показват, че индустриалното разширяване се е забавило през май, въпреки че разходите на потребителите на дребно са изпреварили очакванията.

В същото време продължилото с години отслабване на имотния пазар все още е в сила. Цените на жилищните имоти са намалели с по-бърз темп през май, показва актуалната статистика.

Износът е нараснал повече от очакваното през май, докато инфлацията се е ускорила с по-малко от очакваното. Но заводската активност изненадващо се е свила миналия месец, показва проучване.

Според проучване на Bloomberg сред икономисти очакванията са за икономически ръст от 4,9% тази година. Това е приблизително равно на целта на Пекин от около 5%, която обаче може да се окаже, че ще изисква още стимули.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:40 | 17.06.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още