fallback

Какво означава отложеното намаление на лихвите от Фед за САЩ и света

През 2024 г. вече се очакват само едно или две понижения на разходите по заемите в САЩ

11:03 | 13.06.24 г. 1

Федералният резерв на САЩ и огромната му световна аудитория смятаха, че 2024 г. ще бъде година на намаляване на лихвите. Но тъй като инфлацията се оказа по-упорита, отколкото почти всички прогнозираха, тези очаквания бързо избледняват. Председателят на Фед Джером Пауъл потвърди това на 12 юни, когато той и колегите му сигнализираха, че през 2024 г. ще има само едно понижение, пише Bloomberg.

Сега трейдърите прогнозират, че през тази година ще има само едно или две намаления на разходите по заемите. Това е голям спад в сравнение с приблизително шестте броя, които се очакваха в началото на годината, и трите, които представителите на Фед предвидиха през март. Някои инвеститори и икономисти твърдят, че има вероятност изобщо да не се стигне до намаляване на лихвите през тази година.

Забавянето на облекчаването на паричната политика - и запазването на лихвените проценти "по-високи за по-дълго време" - има големи последици за икономиката на САЩ. То се отразява и на целия свят.

Какво задържа инфлацията висока?

Когато през 2022 г. инфлацията в САЩ достигна своя връх от над 7%, тя отразяваше широкообхватно увеличение на цените на стоките и услугите. Но сега, когато основният измерител на инфлацията се върна под 3%, повишаването на цените се дължи главно на продължаващия недостиг на жилища. Цените на стоките и премиите по автомобилните застраховки също допринасят за поддържането на инфлацията над целта на Фед от 2%.

Някои изтъкват, че самият Пауъл е обявил преждевременно намаляването на лихвените проценти, което разпали оптимизма на финансовите пазари и стимулира икономическата активност.

Какви са вътрешните последици от по-високите за по-дълго време лихвени проценти?

Основният лихвен процент на Фед оказва влияние върху разходите по заеми в целия спектър на лихвите. Сигналът на Джером Пауъл, че Федералният резерв може да задържи ставката на сегашното равнище от 5,25% до 5,5% за по-дълго време, означава, че кредитите за покупка на жилище и автомобил ще продължат да бъдат много по-скъпи, отколкото бяха, преди Фед да започне да повишава лихвите през 2022 г.

Всъщност през последните два месеца средните лихвени проценти по ипотечните кредити в САЩ се задържат над 7%. Цената на финансирането възпрепятства неотдавнашната инерция на жилищния пазар, тъй като потенциалните купувачи остават встрани, докато разходите за финансиране намалеят. Освен това наличностите остават ниски, тъй като много собственици на жилища не искат да се откажат от евтините ипотечни кредити, които са получили, когато референтните лихвени проценти са били почти нулеви. Това спомага за поддържането на високи цени на обявите.

Как политиката на Фед влияе на останалата част от света?

Въпреки позицията на Фед да запази лихвените проценти, някои от глобалните му партньори все пак продължават да ги намаляват. Миналата седмица Канадската централна банка поведе Г-7, като понижи разходите по заемите, а Европейската централна банка последва примера ѝ. Ако тези институции, заедно с Английската централна банка и Австралийската централна банка продължат със собствените си цикли на облекчаване, това рискува да доведе до понижаване на техните валути, повишавайки цените на вноса и подкопавайки напредъка в забавянето на инфлацията. Но ако не се пристъпи към облекчаване, това може да доведе до загуба на икономически растеж.

ЕЦБ, от своя стран,а почти изключи второ понижение на лихвените проценти през юли, а някои се питат и дали подобен ход би бил разумен на следващото заседание през септември. Преминаването на Английската централна банка към намаляване на лихвените проценти вероятно ще отнеме повече време, като трейдърите очакват първо намаление през есента. Гуверньорът на Канадската централна банка Тиф Маклем даде да се разбере, че не е необходимо лихвената политика на Канада да се движи в крак с тази на южната ѝ съседка.

По-високите за по-дълго време разходи по заемите поддържат долара силен спрямо другите валути, тъй като перспективата за трайно високи лихвени проценти в САЩ прави инвестициите в американски ценни книжа по-привлекателни на база относителна стойност, което кара зелените пари да поскъпват. Така че с всяко покачване на курса на долара положението на развиващите се икономики става все по-трудно - особено на тези, които имат деноминиран в долари дълг, чието изплащане става все по-скъпо с отслабването на националната им валута.

Индонезийската централна банка трябваше да повиши лихвените проценти през октомври и отново през април след продължителен период на слабост на валутата. Централната банка трябваше да се намеси на валутните пазари, тъй като рупията отслабна над 16 000 рупии за долар за първи път от четири години. За страните от Малайзия до Виетнам икономистите вече очакват по-малко понижения на лихвените проценти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:08 | 13.06.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още