fallback

Австрийският министър на икономиката вероятно ще оглави централната банка на страната

Стъпките за назначаването на Мартин Кохер са почти завършени

20:15 | 12.06.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

През следващите седмици австрийското правителство ще назначи министъра на икономиката Мартин Кохер за следващ ръководител на централната банка на страната. Това твърдят пожелали анонимност източници, цитирани от Bloomberg.

Стъпките за назначаването му за управител на Австрийската национална банка са почти завършени. Той ще започне работа през септември 2025 г. след края на мандата на Роберт Холцман.

Интервютата за позицията на гуверньор и за три други места в борда на финансовата институция са приключили през последните седмици и Генералният съвет планира да направи представи на заседанието си на 24 юни всички кандидати, за да може след това правителството да вземе окончателно решение.

Университетски преподавател, специализирал в областта на поведенческата икономика, 50-годишният Кохер ще наследи на поста досегашния гуверньор, който си е спечелил репутацията на един от най-ястребово настроените членове на Управителния съвет на Европейската централна банка.

Въпреки че е бил част от правителството, кариерата на Мартин Кохер се развива предимно в академичните среди. Преди да встъпи в длъжност като министър през 2021 г., той ръководи австрийския изследователски институт IHS.

Министърът на икономиката и труда рядко коментира политиката на централната банка, освен че похвали ЕЦБ за това, че помага за ограничаване на инфлацията. В подкаст през януари той заяви, че добре управлявана комбинация от мерки на паричната, бюджетната и социалната политика вероятно ще позволи последната фаза на „болезнена“ инфлация да бъде по-кратка от предишните епизоди на ценови шокове.

Другите три длъжности, които се назначават като част от прибързаното обновяване на Управителния съвет на централната банка, могат да подскажат как ще изглежда следващото правителство на страната.

Сегашният член на Управителния съвет Томас Щайнер ще запази поста си, докато другите две позиции се очаква да бъдат заети от Йозеф Майхенич - понастоящем ръководител на отдел в OeNB - и Еделтрауд Щифтингер, съуправител на държавния бизнес кредитор Austria Wirtschaftsservice GmbH. Тя има добри шансове да стане вицегуверньор, въпреки че никакви назначения не са окончателни, докато не бъдат потвърдени от правителството. 

Говорителка на Кохер - който през април обяви, че кандидатства за поста - заяви, че процесът на подбор все още продължава.

Централната банка засега не е коментирала циркулиращите слухове, а австрийското министерство на финансите заяви, че все още не е получило никакви предложения от Генералния съвет на OeNB.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:44 | 12.06.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още