fallback

Петер Казимир от ЕЦБ: Трябва да изчакаме септември за следващо лихвено понижение

По думите му „инфлационният звяр все още не е победен“

18:22 | 10.06.24 г.

Срещата на Европейската централна банка (ЕЦБ) през септември ще бъде ключова, за да се определи дали лихвените проценти отново да бъдат намалени. Това заяви гуверньорът на Словашката централна банка и член на Управителния съвет на ЕЦБ Петер Казимир, цитиран от Bloomberg.

В статия, публикувана в понеделник, той косвено изключи възможността за ново намаляване на разходите по заемите още през юли. Казимир посочва, че той и колегите му ще се нуждаят от повече данни и време, за да оценят ценовите рискове за икономиката.

„Можем да си позволим да се насладим на лятото, без да бързаме с решението - не е необходимо и няма причина да бързаме“, изтъква централният банкер. „Септември ще бъде решаващ месец“, добавя той, визирайки новите прогнози, които трябва да бъдат изготвени тогава.

"Това ще бъде подходящият момент да преоценим позицията си и да решим дали трябва да коригираме паричната си политика", пише гуверньорът на Словашката централна банка.

Забележките на Петер Казимир са най-ясно изразените досега от централен банкер относно посоката на ЕЦБ, след като миналата седмица базираната във Франкфурт банка намали лихвите с четвърт пункт. Едновременно с това тя повиши прогнозите си за инфлацията в еврозоната за 2024 г. и 2025 г. Това помрачи перспективите пред инвеститорите, които преди това бяха предвидили около три намаления на разходите по заемите през тази година.

„Да се действа стъпка по стъпка, без да се изключва нищо, е най-разумният път напред“, смята Казимир. „Икономическата ситуация в еврозоната остава крехка, а „инфлационният звяр“ все още не е победен“.

По-рано днес гуверньорът на Латвийската централна банка Мартинс Казакс предупреди, че „инфлацията има склонност да се завръща“.

На този фон гуверньорът на Германската централна банка Йоахим Нагел заяви, че Европейската централна банка може да не намали лихвените проценти отново за известно време, тъй като ще следи колко бързо инфлацията ще се забави до целевото равнище от 2%.

Централните банкери трябва да останат предпазливи на фона на все още високата несигурност около икономиката и развитието на ценовия натиск, посочи Нагел по време на реч в Лайпциг. Той повтори мантрата на ЕЦБ, че бъдещите решения ще бъдат вземани въз основа на данни и поотделно за всяко заседание. 

"Метафорично казано: Не ни виждам на върха на планината, от който неизбежно ще слезем", каза той. „По-скоро ни виждам на хребет, където все още трябва да намерим правилната точка за по-нататъшно спускане.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:22 | 10.06.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още