fallback

Финансист: Това, че ЕЦБ изпревари Фед в намаляването на лихвите, е позитивен сигнал

Най-вероятно лихвите ще паднат до 3% или малко под 3% след 2 години, смята Катев

16:30 | 07.06.24 г.

Това, че ЕЦБ изпревари Фед в намаляването на лихвите, е позитивен сигнал, че еврозоната се справя по-успешно в борбата с инфлацията от Федералния резерв, което дава силен тласък на имиджа на еврото и на целия европейски проект преди изборите за Европейски парламент. Това каза Красимир Катев, бивш зам.-министър на финансите (2001-2004 г.), в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria. Той коментира решението на Европейската централна банка да понижи основния лихвен процент в еврозоната с 25 процентни пункта до 3,75%

Той посочи, че свалянето на лихвения процент е продиктувано от данните за инфлацията в еврозоната, които са по-благоприятни от тези в САЩ. Катев припомни, че както ЕЦБ, така и другите централни банки са независими, макар да има глобално влияние от трендовете и в лихвената и монетарната политика. Той отбеляза, че Канадската централна банка, както и банки от Латинска Америка и Източна Европа също вече са намалили лихвите.

„Това беше очаквано и добре рекламирано намаляване на лихвите в Европа. Беше почти сигурно, че ще стане. Действително, продиктувано е от много по-ниската инфлация“, каза той. Катев допълни, че намаляването е било съпроводено с изказването на Кристин Лагард, че няма да се бърза с второто намаляване.

„Новите, актуализираните прогнози за инфлацията през тази година и през следващите две, както и за икономическия растеж в еврозоната, са по-високи от предишните. Забелязва се нееластичност на инфлацията в областта на услугите или в областта на заплатите. Това е все още около 4-5% в еврозоната“, каза още той и допълни, че инфлацията е спряла да пада и се задържа на нива над целевите 2%.

Ако погледнем следващата година и половина, най-вероятно лихвите ще паднат до 3% или малко под 3% след 2 години. Дългосрочно облигациите отново са атрактивни, защото в режим на намаляване на лихвите те се представят добре, каза още Катев, като отбеляза, че това е позитивно и за акциите.

„Това, че лихвите няма да слязат толкова рязко до 2% или 2,5%, това е добре за финансовия сектор, защото лихвеният марж на банките ще остане по-висок. Това е добре и за банките в България, добре е за финансовата система“, каза още той.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:29 | 07.06.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още