fallback

Изабел Шнабел: ЕЦБ е изправена пред голяма несигурност

Вероятно ще е необходимо повече време, за да достигне инфлацията 2%

12:26 | 07.06.24 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) е изправена пред голяма несигурност относно перспективите за потребителските цени и трябва да остане предпазлива по отношение на разходите по заемите. Това заяви Изабел Шнабел от Изпълнителния съвет на ЕЦБ, цитирана от Bloomberg.

„Тъй като бъдещите перспективи за инфлацията остават несигурни, ние не можем предварително да се ангажираме с конкретна посока на лихвените проценти“, заяви тя в петък в Берлин.

Говорейки по време на конференция в Министерството на финансите на Германия, Шнабел подчерта, че инфлационните очаквания в еврозоната са се върнали в близост до целевото равнище от 2%. Въпреки това обаче централната банка очаква връщането към целевата стойност да не е чак толкова бързо, колкото се смяташе по-рано.

Инфлацията във валутния блок се ускори повече от прогнозираното до 2,6% през май. В четвъртък ЕЦБ изпълни обещанието си да намали разходите по заемите, но остави инвеститорите да се питат накъде ще се насочи паричната политика по-нататък, като съобщи, че ще е необходимо повече време, за да достигне инфлацията 2%. Лихвеният процент по депозитите беше понижен до 3,75% от рекордно високите 4 на сто.

По-рано днес централните банкери предложиха предпазливи оценки за перспективата за по-нататъшно намаляване на лихвените проценти. Те ще търсят повече доказателства за напредък при растежа на цените, за да са сигурни, че по-нататъшни действия са оправдани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:25 | 07.06.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още