fallback

Най-голямата банка в Европа продаде руското си подразделение на Експобанк

Експобанк съобщи, че подразделението ще продължи да работи, но под ново име

22:52 | 29.05.24 г.

HSBC е прехвърлила собствеността на руското си подразделение на Експобанк за необявена сума, съобщиха двамата кредитори в сряда, слагайки край на около двегодишните преговори и несигурността, предава Ройтерс.

Излизането на HSBC от Русия се обсъжда от февруари, когато руският президент Владимир Путин даде одобрение за продажбата на актива на частната Експобанк.

Експобанк съобщи, че успешно е финализирала сделката. По-късно HSBC потвърди, че е прехвърлила собствеността на бизнеса на руския кредитор.

„Икономическата собственост на HSBC Русия е прехвърлена на Експобанк“, съобщи HSBC в комюнике. „Сделката ще бъде завършена официално, след като прехвърлянето на правното наименование бъде регистрирано в Държавния корпоративен регистър“, допълни банката.

HSBC съобщи за първи път през юни 2022 г., че е приела да продаде 100%-ен дял в подразделението HSBC Bank на Експобанк.

Указ от 2022 г. забранява на инвеститори от „неприятелски“ държави – тези, които са наложили санкции на Русия заради действията ѝ в Украйна, да продават акции в ключови енергийни проекти и банки без изричното одобрение на президента.

Експобанк съобщи в комюнике, че подразделението ще продължи да работи, но под ново, необявено име.

Европейските банки са подложени на нарастващ натиск от Вашингтон и Европейската централна банка да излязат от Русия. Австрийската Raiffeisen Bank International е най-големият европейски кредитор, който прави бизнес в Русия, следвана от италианската UniCredit.

Друга голяма италианска банка, Intesa Sanpaolo, работи, за да се освободи от руския си бизнес. Тя получи одобрение от Путин да напусне страната през септември 2023 г., но сделката се бави заради „бюрократични стъпки“, съобщи главният изпълнителен директор през февруари.

HSBC, която е най-голямата банка в Европа, съобщи през септември м. г., че ще спре плащанията от бизнес клиенти от и към Русия и Беларус, тъй като санкциите „затрудняват все повече“ работата там.

След като обяви излизането си от Русия, HSBC успя да намали размера на вече малкото си подразделение.

Преди време HSBC съобщи пред Ройтерс, че руското ѝ подразделение има приходи от около 15 млн. долара при приходи на цялата група от над 50 млрд. долара. В него работеха около 200 души в навечерието на конфликта в Украйна, заяви преди време бившият главен финансов директор на HSBC Юън Стивънсън.

Експобанк беше санкционирана от САЩ през декември като част от широкообхватни ограничения, целящи да засегнат енергийния и финансов сектор на Москва, след като Русия изпрати армията си в Украйна през февруари 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:52 | 29.05.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още