fallback

ЕЦБ: Очакванията на потребителите за инфлацията се снижават през април

През следващите 12 месеца се очаква цените да нараснат с 2,9%

12:45 | 28.05.24 г.

Инфлационните очаквания на потребителите в еврозоната са се понижили през април. Това сочи проучване на Европейската централна банка, което подкрепя плановете на финансовата институция да започне с намаляването на лихвените проценти през следващата седмица, предаде Bloomberg.

През следващите 12 месеца се очаква цените да нараснат с 2,9%, което е спад спрямо 3% през март. Това е и най-ниското ниво от септември 2021 г. насам.

Измерителят за тригодишен период също се е понижил до 2,4 на сто от 2,5 на сто, като беше на това ниво в продължение на четири месеца.

След като първото намаление на разходите по заемите на заседанието на 6 юни изглежда почти сигурно, някои централни банкери започват да обсъждат темпа на евентуалните последващи стъпки.

В понеделник Франсоа Вилроа дьо Гало заяви, че ЕЦБ не бива да изключва понижаване на лихвените проценти както през юни, така и през юли. Така той се противопостави на колегите си от финансовата институция, които призоваха да не се бърза с второ облекчаване на паричната политика и че за такова е най-добре да се мисли най-рано през септември.

Растежът на цените в блока от 20 държави се задържа на 2,4% спрямо предходната година през април, като анкетираните от Bloomberg анализатори прогнозираха повишение през май до 2,5%. Данните ще бъдат публикувани в петък.

Миналата седмица ЕЦБ съобщи, че ключовият показател за заплатите в еврозоната не е успял да забави растежа си в началото на 2024 г. Това свива надеждите, че инфлацията във валутния съюз ще бъде овладяна в обозримо бъдеще.

Проучването на базираната във Франкфурт банка показва също, че очакванията на потребителите за равнището на безработица за 12 месеца напред са нараснали до 10,9% спрямо 10,7% през март.

Очакванията за лихвените проценти по ипотечните кредити остават непроменени на ниво от 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още