fallback

Кашкари от Фед иска да види още данни за инфлацията преди намаляване на лихвите

Той заяви, че централната банка на САЩ може дори да повиши разходите по заемите

16:18 | 28.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Централната банка на САЩ трябва да почака до значително подобрение на данните за инфлацията в страната, преди да намали лихвените проценти. Това заяви председателят на Федералния резерв на Минеаполис Нийл Кашкари пред CNBC във вторник.

Запитан какви условия са необходими, за да може Фед да намали лихвените проценти веднъж или два пъти тази година, той отговори: „Мисля, че още много месеци на положителни данни за инфлацията ще ми дадат увереност, че е уместно ставките да бъдат намалени“.

Кашкари също така предупреди, че централната банка потенциално може дори да повиши лихвените проценти, ако инфлацията не успее да се забави още. „Не мисля, че на този етап трябва да изключваме каквото и да било развитие“, добави той.

По-рано този месец централният банкер заяви, че може да се наложи Фед да задържи лихвените проценти стабилни за „продължителен период“ - вероятно през цялата година.

Сега се очаква Европейската централна банка да понижи лихвите преди Фед, като в понеделник двама ключови представители на ЕЦБ подкрепиха идеята за намаляване през юни.

Очаква се Английската централна банка също да намали разходите по заемите това лято.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 28.05.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още