fallback

БНБ поиска от банките да затегнат правилата за ипотечните кредити

Предвид увеличението на броя на отпуснатите заеми, обезпечени с жилищни имоти, централната банка ще следи дали се спазват кредитните стандарти

22:15 | 20.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

При поддържаните високи нива на капиталови буфери, ликвидност и рентабилност от страна на банките към настоящия момент хипотезата „прегряване“ в сегмента кредитиране, обезпечено с жилищни недвижими имоти, не е подкрепена. Това констатира Българската народна банка при направения „Преглед на въведените от БНБ макропруденциални мерки във връзка с рисковете пред банковата система“.

Но БНБ разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, да продължат да прилагат набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни имоти, съобщи пресцентърът на БНБ след заседанието на управителния съвет на банковия регулатор.

Не се наблюдава структурен системен риск по линия на текущите равнища на прилаганите от банките кредитни стандарти, както и по линия на задлъжнялостта на домакинствата, която остава ниска и е съпътствана от положителни тенденции при доходите, пише в анализа на БНБ.

В централната банка отчитат, че е налице кредитен растеж, който БНБ наблюдава регулярно на база на широк набор от регулаторни, макроикономически и други индикатори.

Устойчивостта на банковата система към потенциални шокове остава адекватна, като банката ще продължи да провежда активна макропруденциална политика с всички инструменти по Закона за кредитните институции, включително и с мерки, които засягат кредитната дейност на банките, при необходимост от допълнителна интервенция.

От централната банка напомнят, че в резултат на дългогодишната надзорна политика на БНБ, насочена към системното изграждане и съхраняването на буфери, в банковата система е създадена устойчивост по линия на ликвидност, капитал, ефективност и качество на кредитите.

Същевременно е налице изразен кредитен растеж преди всичко в сегмента на кредитите, обезпечени с жилищни недвижими имоти. В тази връзка УС на БНБ разпореди на банките и клоновете, извършващи дейност в страната, прилагането на следния минимален набор от показатели за наблюдение на кредитните стандарти при отпускане и предоговаряне на кредити, обезпечени с жилищни имоти:

Банките са длъжни да следят за съотношението между размера на кредита и стойността на обезпечението при отпускането му. Те са длъжни да наблюдават дали се променя съотношението между размера на текущите плащания във връзка с обслужването на дълга и месечния доход на кредитополучателя. Банките трябва внимателно да определят и максималния срок по договора за кредит.

Решението на БНБ утвърждава начина на изчисляване на параметрите при отпускането на ипотечни заеми и се въвежда тримесечна отчетност за тези показатели на индивидуална и на консолидирана основа. Целта на този механизъм за наблюдение и отчетност е процесът на оценката на рисковете при кредитиране, обезпечено с жилищни имоти.

От БНБ потвърждават, че ще предприемат надзорни действия въз основа на резултатите от тази оценка. 

Предотвратяване и намаляване на системния риск

Съобразно своя макропруденциален мандат БНБ извършва оценка на процесите и тенденциите в банковата система, въз основа на която разработва и прилага макропруденциална политика и инструменти, насочени към предотвратяване и намаляване на системния риск и избягване на пренасянето и разпространението на неблагоприятни ефекти, за да бъде секторът предпоставка и фактор за устойчив икономически растеж.

При проведения през 2023 г. двугодишен преглед на буфера за системен риск беше потвърдено неговото равнище на 3%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 21.05.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още