fallback

Големите банки и фармацевтичните гиганти в Европа се опълчиха на прогнозите за спад

Голяма част от тях надминаха очакванията за приходите си през първото тримесечие

18:06 | 20.05.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Големите банки и фармацевтичните гиганти в Европа надминаха очакванията за приходите си през първото тримесечие, което е сигнал за евентуално повишаване на прогнозите за следващите месеци.

Финансовият и здравният сектор са единствените подсектори на индекса MSCI Europe, които отбелязаха ръст на приходите въпреки очакванията за спад, сочат данни на Bloomberg Intelligence. Като цяло спадът на приходите на компаниите в индекса MSCI Europe с 6% е по-малък от прогнозите за спад от 11%, като почти всички членове са представили отчети.

Според анализаторите на Bloomberg Intelligence Майкъл Шах и Джон Мърфи AstraZeneca, Novartis, GSK и Novo Nordisk са постигнали по-добри резултати през първото тримесечие благодарение на по-високите от очакваното продажби и по-ниските оперативни разходи, като същевременно са запазили „ниска летвата“ за целогодишните прогнози, за да дадат възможност за потенциално повишение.

Снимка: Bloomberg L.P.

Novo Nordisk може да повиши прогнозата си допълнително, когато получи повече яснота за производствения капацитет на веществото GLP-1, посочват Шах и Мърфи. GSK също би могла да актуализира прогнозата си, след като възможностите, които предоставя пазарът на ваксини срещу респираторен синцитиален вирус (РСВ), станат малко по-ясни след срещата на фармацевтичния регулатор в САЩ през юни, смята анализаторът на Citi Питър Вердулт.

По данни на Bloomberg Intelligence 71% от европейските кредитори са надминали очаквания нетен лихвен доход за първото тримесечие, като испанските, италианските и британските банки са надхвърлили прогнозите, докато скандинавските са изостанали. В Обединеното кралство Barclays надхвърли прогнозите, подкрепена от увеличението на нетния лихвен марж, като подобна устойчивост се наблюдава и при NatWest и Lloyds Banking Group.

В Германия CommerzbanK повиши прогнозата си, а Deutsche Bank също излезе начело, след като постигна 7% скок на фиксирания доход през първото тримесечие. Това е повече от очакванията на анализаторите и изпреварва повечето от най-големите инвестиционни банки в САЩ.  

„Банките бавно доказват, че повишаването на рентабилността до голяма степен ще се задържи“, посочват в бележка анализаторите на KBW, ръководени от Андрю Стимпсън.

Снимка: Bloomberg L.P.

Около 85% от европейските кредитори също така не оправдаха очакванията за кредитните загуби през първото тримесечие, като отчетоха общи провизии в размер на 9,5 млрд. евро при очаквани 11,3 млрд. евро. Това се дължи на факта, че кредитният риск не се е влошил спрямо втората половина на миналата година, както се очакваше по-рано.

В съчетание с по-добрите от очакваните приходи от кредитиране, по-ниските от предвиденото кредитни загуби предполагат, че оценките за приходите могат да бъдат повишени, смята анализаторът на BI Кайди Менг.

Със сигурност очакванията за рентабилността трябва да отчитат предизвикателствата на предстоящата година. Оценките за провизиите и за загуби по кредити за цялата година са в размер на 48,3 млрд. евро - по-малко от 49,4 млрд. евро в началото на годината - предполагат нарастване на провизиите през следващите тримесечия, което може да бъде „изненада за банките“, заявява Лоран Дуйе от BI.

Нетният лихвен доход също се очаква да се забави през 2024 г., тъй като Английската централна банка и Европейската централна банка се подготвят за евентуално намаляване на лихвените проценти. Прогнозата за цялата година е за ръст от едва 1% в сравнение с ръста от 5% през първото тримесечие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:06 | 20.05.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още