fallback

Бродбент от АЦБ: Възможно е намаляване на лихвените проценти през лятото

Централната банка вече задържа лихвения процент непроменен на шест поредни заседания

21:59 | 20.05.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Заместник-гуверньорът на Английската централна банка (АЦБ) Бен Бродбент заяви, че лихвените проценти в Обединеното кралство може да бъдат намалени това лято, стига икономическите данни да продължат да се развиват според очакванията.

Централният банкер, който наблюдава паричната политика в деветчленния комитет за определяне на лихвените проценти, посочи, че очаква инфлацията да спадне към целевото равнище от 2%, макар че не е сигурно доколко вторичните ефекти върху цените ще се окажат устойчиви.

Според него така или иначе разходите по заеми ще трябва да бъдат намалени някога в бъдеще, за да се облекчи темпът, с който те се отразяват на икономическата активност.

„Прякото въздействие на пандемията от Covid-19 и войната в Украйна върху инфлацията вече е отшумяло. Това, с което се сблъскваме сега, са по-трайните, вторични ефекти от по-ранния скок върху вътрешната инфлация. Колко дълго ще се задържат те, не е ясно“, заяви още Бродбент, цитиран от Bloomberg.

Централната банка вече задържа лихвения процент непроменен на шест поредни заседания, като намекна, че първото намаление от март 2020 г. насам може да се случи още на следващото заседание през юни.

По-рано министър-председателят на Великобритания Риши Сунак заяви, че икономиката се обръща в правилната посока. Той се бори за позиции сред избирателите предвид предстоящите парламентарни избори в страната по-късно тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:43 | 20.05.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още