fallback

Централните банкери от ЕЦБ не се ангажират с посоката на лихвите след юни

Увеличенията на заплатите в еврозоната се забавят, смята заместник-председателят Луис де Гиндос

21:57 | 16.05.24 г.
Автор - снимка
Редактор

Увеличенията на заплатите в еврозоната се забавят, но Европейската централна банка (ЕЦБ) не може да се ангажира с намаляването на лихвите заради повишената несигурност, заяви заместник-председателят Луис де Гиндос.

Ръстът на „заплатите се забавя“, каза той за Bloomberg TV в четвъртък. „Преди няколко месеца увеличението беше над 5%, а сега се върти около 4%“.

Коментарите хвърлят повече светлина на посоката на увеличаване на заплатите в блока, докато служителите на ЕЦБ обмислят доколко да облекчат паричната политика след първоначалното намаление на лихвите следващия месец.

Говорейки след представянето на двугодишния преглед на финансовата стабилност на ЕЦБ, Гиндос каза, че заплатите не са единствената грижа, подчертавайки и тяхното взаимодействие с производителността.

„Производителността е много ниска и това води до много значително увеличение на разходите за труд на единица продукция“, каза той. „Това е нещо, което е особено чувствително за услугите, тъй като услугите са трудоемки и развитието на разходите за труд на единица продукция ще определи важна част от ценовия натиск, който ще видим в близко бъдеще“, допълни още.

Неотдавнашното отстъпление на инфлацията в еврозоната стигна 2,4% през април, а икономиката нарасна повече от очакваното в началото на годината – потенциално правейки разхлабването на политиката по-малко спешно. Европейската комисия заяви в сряда, че Европа все още е насочена към меко кацане, като инфлацията се забавя по-бързо от очакваното.

Накъде отива лихвата по депозитите след вероятното намаление през юни до 3,75% обаче остава неясно, тъй като геополитическите опасности засилват вътрешните притеснения относно натиска върху заплатите.

„Не искаме да сме прекалено ясни със сценариите след юни, защото несигурността е твърде висока“, каза испанският гуверньор Пабло Ернандес де Кос в четвъртък в Мадрид. Говорейки в Лисабон, неговият португалски колега Марио Сентену просто каза, че би искал лихвите да падат постепенно и за „известно време“.

Гиндос заяви, че всичко ще зависи от „еволюцията на данните“.

Председателят на Латвийската централна банка Мартинс Казакс също заяви, че макар да е вероятно ЕЦБ да намали лихвите през юни, институцията не бърза с облекчаването на политиката, следващите ходове може да бъдат отложени, за да се даде време за оценка

„Мисля, че ще се възползваме от премерен път надолу“, каза Казакс пред Ройтерс в кулоарите на конференция. „Много по-лесно е да се вземат решения, когато имаме срещи с прогнози и нови перспективи“.

„Като се има предвид, че инфлацията ще се колебае през по-голямата част от годината, не трябва да очаквате някакво действие на всяка среща“, каза Казакс.

Той допълни, че намаления на лихвите на междинните срещи трябва да има, ако икономическото развитие се отклони рязко от собствената перспектива на ЕЦБ, в противен случай централните банкери трябва да се въздържат.

Пазарите също очакват такъв подход, прогнозирайки три намаления на лихвите тази година.

„Сравнително добре съм с текущото пазарно ценообразуване и смущаването му просто би означавало създаване на повече волатилност“, каза Казакс. „Но не мисля, че трябва да рискуваме пазарите да променят оценките си“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:50 | 16.05.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още