fallback

Финансиране на изкопаеми горива – еднопосочен билет към икономически колапс

Неуспехът на глобалните действия по отношение на изменението на климата ще струва на световната икономика 23 трлн. долара през следващите няколко десетилетия

15:35 | 12.05.24 г. 2
Автор - снимка
Създател

Тъй като бъдещето на нашата планета е заложено на карта, банките трябва да действат амбициозно и да надхвърлят политиките, които предлагат само на думи вместо решения, които отговарят на самия мащаб на предизвикателството. Ако не го направим, би било безсмислено, пише Захра Хдиду в коментар за Euronews.

Този месец, когато банковите ръководство се съберат за своите годишни срещи, те ще бъдат изправени пред важно решение. Въпреки че не е изненада да видим главните изпълнителни директори да пренебрегват тълпите протестиращи срещу климата, които крещят пред офисите им, кредиторите започват да се сблъскват с критики от други кръгове.

Тъй като инвеститорите стават все по-притеснени, тъй като банките продължават да финансират климатичния хаос, тази година е време кредиторите да се вслушат и да действат.

Няма смисъл банките да продължават да изпомпват милиарди евро в бързо обезценяващите се въглеродни активи, докато нашата нагряващата се планета достига точката, от която няма връщане.

Вместо това те могат да правят това, което умеят най-добре – да следват парите, да развиват икономиката, като инвестират в зелени алтернативи и да защитават печалбите си.

Да се ​​направи това - като същевременно се защити планетата в процеса - има разумна финансова логика.

Наливане на масло в огъня

2023 г. е пълна с катастрофални предупреждения за бъдещето на нашата планета. На фона на метеорологични явления като Ел Ниньо, причиняващи сериозен недостиг на храна в Южна Африка и проливни дъждове и суша, унищожаващи селскостопански култури из цяла Европа, нито едно кътче на нашата планета не е останало незасегнато от климатичната катастрофа.

В продължение на десетилетия, докато изменението на климата сееше хаос в общностите по света, банките пренебрегваха щетите, които техните инвестиции причиняват.

Две банки, които провеждат своите годишни срещи тази седмица, продължават да наливат масло в огъня. След Парижкото споразумение за климата от 2015 г. банките, включително HSBC и Barclays, са предоставили 3,2 трлн. долара на бизнеса с изкопаеми горива и още 370 млрд. долара в неустойчиво селско стопанство и земеделие, показва скорошно изследване, публикувано от ActionAid.

Доклад установи, че инвестициите на HSBC са отишли ​​в офшорни петролни проекти в Гана, които са обвинени в нарушаване на правата на местните общности.

В Бразилия 17,2 млрд. долара инвестиции са свързани с обезлесяването в биомите на Амазонка и Серадо.

Що се отнася до Barclays, кредиторът е най-големият финансист на TotalEnergies, предоставяйки 2,1 млрд. долара от 2016 г. насам, за да подкрепи една от големите компании за изкопаеми горива.

Ефектите върху климата от проекти като тези причиняват над 400 млрд. долара годишно загуби и щети в засегнатите страни.

Вече няма надеждна дойна крава

И докато банките със седалище в Лондон продължават да проявяват апатия към онези, които са изправени пред климатична катастрофа, инвеститорите стават все по-разтревожени от подобно безразсъдно поведение.

Инвеститорите имат ясен интерес от насърчаване на ефективно управление на риска, което означава, че банките трябва да гледат на изменението на климата като на един от най-големите рискове за устойчивостта на финансовия сектор.

Съвсем наскоро инвеститорите предупредиха, че банките не разкриват адекватно въздействието на изменението на климата върху тяхната финансова стабилност.

А в Австралия петролната и газова компания Woodside Energy наскоро се сблъска с отрицателна реакция сред акционерите относно плана ѝ за емисиите, който според инвеститорите не е достатъчно амбициозен по отношение на действията в областта на климата, тъй като не е в съответствие с Парижкото споразумение.

Несъгласието на инвеститорите в такъв мащаб е безпрецедентно и сигнализира за необратима промяна в мисленето, която банките вече не могат да избягват. Вместо да гледат на изкопаемите горива като на сигурна дойна крава, инвеститорите сега виждат изменението на климата като екзистенциална заплаха за световната икономика.

Вместо да заравят главите си в пясъка и да се молят приливът да се върне, банките трябва да се ангажират по-сериозно с проблема или рискуват огромни сътресения и нестабилност на световните пазари.

Не може да ни липсва перспектива — или съвест

Доклад на Green Finance Institute предупреждава, че унищожаването на околната среда може да доведе до 12% намаление на БВП на Великобритания до 2030 г., ако продължим по този разрушителен път.

За да поставим това в контекст, неуспехът да се действа в световен мащаб по отношение на изменението на климата ще струва на световната икономика 23 трлн. долара през следващите няколко десетилетия, изчислява Swiss Re Institute, предизвиквайки глобален финансов срив, подобен на този от 2008 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 12.05.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още