fallback

Казакс от ЕЦБ: Залозите за разхлабване на политиката напролет са твърде амбициозни

Ако инфлацията не се ускори и геополитическите рискове не се засилят, лихвите ще бъдат понижени тази година

12:10 | 09.02.24 г.
Автор - снимка
Създател

Ръководителят на централната банка на Латвия и член на Управителния съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) Мартин Казакс заяви, че надеждите на инвеститорите за разхлабване на паричната политика на ЕЦБ на една от следващите две срещи вероятно ще се окажат твърде амбициозни.

„В момента има очаквания, че лихвите могат да бъдат намалени през пролетта, през март или април – но аз не съм толкова оптимистично настроен“, заяви Казакс пред Latvijas Radio, цитиран от Bloomberg. „Бих бил предпазлив и бих изчакал, докато проблема с високата инфлация бъде решен. Тогава ще можем да си отдъхнем и лихвите да бъдат понижени постепенно.

Централните банкери на ЕЦБ се готвят да намалят лихвите тази година - вероятно от април или юни, като инвеститорите клонят към понижение през пролетта. Резултатът ще зависи от инфлацията, която се забавя през последните месеци, но не се очаква да достигне целта от 2% преди 2025 г.

Твърде ранната промяна на курса крие риск инфлацията да се ускори отново, каза Казакс, като не коментира кога точно според него ЕЦБ ще намали лихвите.

Лятото „е вероятна опция, но ще видим какво ще покажат данните“, допълни той. „Ако не се случи нищо негативно, което да ускори инфлацията и да засили геополитическите рискове, то 2024 ще бъде годината, в която лихвите ще започнат да се понижават.“

Неговият колега от Франция Франсоа Вилроа дьо Гало също е на мнение, че Европейската централна банка ще понижи лихвените проценти през 2024 г., тъй като инфлацията, изглежда, ще се забави до 2% до следващата година.

"Вероятно ще намалим лихвените проценти през тази година, тъй като постигаме напредък в борбата с ръста на цените", коментира той по телевизия LCI в петък. "Излизаме от извънредната ситуация с ускорение на инфлацията и сме на правилния път да се справим с проблема".

Дьо Гало заяви, че икономическият растеж във Франция "постепенно ще се ускори" през следващите месеци, тъй като инфлацията ще спадне под средния темп на увеличение на заплатите. Френската централна банка очаква страната да избегне рецесията с ръст от около 0,9% през тази година, каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:10 | 09.02.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още