fallback

Турската централна банка с нов план за подкрепа на лирата

Съгласно механизма вложителите в лири ще могат да се предпазят и от девалвация

11:03 | 30.01.24 г.
Автор - снимка
Създател

Във вторник Турската централна банка промени част от регулациите си, за да разубеди спестителите да се ориентират към чуждестранни валути и да облекчи натиска върху лирата след края на агресивния цикъл на повишаване на лихвите този месец, предава Bloomberg.

Централната банка оскъпява депозитите в твърда валута за търговските кредитори, като в същото време облекчава изискванията за задължителни резерви по някои свързани сметки в чуждестранна валута, които са част от подкрепяната от правителството спестовна програма, предназначена да засили турската лира.

Централните банкери подготвят допълнителни мерки, за да увеличат спестяванията в местна валута и да помогнат за прехвърлянето на лихвите към икономиката след края на цикъла на затягане на паричната политика миналата седмица, при който основната лихва достигна 45%.

Стойността на лирата се промени незначително в началото на търговията във вторник, след като отслабна с около 3% спрямо долара от началото на месеца.

Тези мерки последваха понижението на лихвените проценти по редовните депозити в лири, което може да накара местните спестители да потърсят алтернативи, тъй като се очаква инфлацията да се ускори над 70% през следващите месеци.

Местните кредитори вече ще трябва да заделят повече пари за депозити и фондове за дялово участие, деноминирани в чуждестранна валута, съобщи централната банка на сайта си. В допълнение към съществуващите правила за задължителните резерви, допълнителното съотношение за сметките, което трябва да бъде в лири, е удвоено до 8%.

Регулаторът също така свива изискванията за свързаните спестовни сметки в чуждестранна валута за период от шест месеца, намалявайки съотношението на задължителните резерви до 25% от 30%. Съгласно механизма вложителите в лири могат да се предпазят от девалвация, като получат гарантирана от държавата компенсация за всяко обезценяване, което надхвърля лихвата по сметките.

Според икономисти на QNB Finansbank мерките частично ще се компенсират взаимно, като според тях нетното им въздействие ще доведе до изтегляне на част от излишната ликвидност от системата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:00 | 30.01.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още