fallback

Лейн от ЕЦБ: Не сме готови да обсъждаме лихвени понижения в близкото бъдеще

Главният икономист смята, че регулаторът все още се нуждае от увереност, че инфлацията се забавя стабилно

18:49 | 12.01.24 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Намаляването на разходите по заемите не е нещо, което Европейската централна банка (ЕЦБ) ще обсъжда скоро, заяви главният икономист на банката Филип Лейн, цитиран от Bloomberg.

„Данните за инфлацията през декември като цяло отговарят на очакванията ни“, коментира Лейн по време на конференцията REBUILD в Дъблин. Той посочи, че централните банкери „ще следят актуалните данни, но разхлабването на паричната политика не е нещо, което банката ще е готова да обсъжда скоро.

Очакванията на централните банкери и пазарите за първото понижение на лихвения процент по депозитното улеснение , който в момента е на ниво от 4%, се разминават. Инвеститорите прогнозират първи ход още през пролетта - по-рано, отколкото повечето представители на регулатора сигнализират.

Преди ден (11 януари) гуверньорът на ЕЦБ Кристин Лагард каза, че ЕЦБ ще започне да намалява лихвите, след като се увери, че инфлацията се забавя към целта от 2%.

„Не мога да ви дам точна дата кога ще започнат пониженията“, заяви Лагард в интервю за France 2 TV в четвъртък. „Но мога да кажа, че ако спечелим тази битка, ако инфлацията спадне наистина до 2%, както прогнозираме през 2025 г., и ако това бъде потвърдено от данните през следващите месеци – сигурна съм, че тогава лихвите ще започнат да намаляват, веднага щом имаме тази сигурност.“

Паричните пазари промениха залозите си за намаляване на лихвите след речта на Лагард. В момента те смятат, че ще има шест сигурни понижения на лихвите от по 25 базисни пункта всяко, а по-рано през седмицата прогнозираха пет хода.

Лейн подкрепи мнението на Лагард, посочвайки, че само когато „добием достатъчно увереност, че инфлацията се забавя стабилно към целта от 2%“, темата за разхлабването „ще излезе на преден план“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:49 | 12.01.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още