fallback

Де Гиндос от ЕЦБ: Еврозоната може да е завършила миналата година с рецесия

Икономиката вероятно ще остане затруднена още известно време, коментира заместник-управителят на централната банка

13:45 | 10.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Икономиката на еврозоната може е претърпяла рецесия в края на миналата година и вероятно ще остане затруднена още известно време, смята вицегуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Луис де Гиндос, цитиран от Bloomberg.

„По-слабите данни сигнализират за свиване през декември, потвърждавайки възможността за техническа рецесия през втората половина на 2023 г.“, каза Де Гиндос по време на реч в сряда. „Най-актуалните резултати показват, че бъдещето остава несигурно, а перспективите сочат спад“, допълни той.

Въпреки по-слабия икономически растеж и първите признаци за корекция на пазара на труда сериозното забавяне на инфлацията от миналата година вероятно ще бъде по-слабо през 2024 г., предположи той.

„Бързият темп на дезинфлация, на който станахме свидетели през 2023 г., вероятно ще се забави през 2024 г. и ще спре за момент в началото на годината, както се случи и през декември“, заяви Де Гиндос на конференция в Мадрид.

Предишните прогнози на инвеститори и анализатори бяха за леко свиване на икономиката на еврозоната, заедно трудно забавяне на инфлацията до целта ЕЦБ от 2%. Наскоро те заявиха, че очакват лихвените понижения да започнат през пролетта - по-рано, отколкото представителите на регулатора планираха.

Централните банкери не желаят прибързано да обявяват победата си над инфлацията, тъй като ръстът на цените през декември отново се ускори до 2,9% спрямо година по-рано. Те следят внимателно и заплатите, данните, за които ще бъдат публикувани по-късно през годината.

Членът на Управителния съвет и гуверньор на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало потвърди във вторник, че ЕЦБ планира да намали лихвите по някое време през 2024 г., като не даде конкретни насоки кога точно ще се случи това.

Борис Вуйчич от Хърватия сподели по-рано тази седмица, че е малко вероятно централната банка да направи каквато и да е промяна преди лятото, въпреки че управителят на Португалската централна банка Марио Сентену, заяви че не са нужни всички данни заплатите, настоявайки, че ЕЦБ може да промени лихвите си още през първата половина на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:32 | 10.01.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още