fallback

M&A секторът отново се изправя пред трудна година

Има вероятност годината да е много волатилна за сделки от всякакъв вид дори ако нещата като цяло вървят добре

14:42 | 05.01.24 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционните банкери вероятно понякога сами се отегчават с приказките си за „стабилни планове“ и „активни разговори“, вечно присъстващите характеристики дори на най-лошите пазари. Но след изключително разочароващата 2023 г. по отношение на сливанията, придобиванията (M&A) и набирането на капитал, вярата във възстановяване през новата година е по-силно от нормалното. В крайна сметка 2024 г. не може да бъде по-лоша, нали, пита се редакторът на Bloomberg Пол Дж. Дейвис.

Положителната страна е, че наистина изглежда има много натрупана дейност, която чака да избухне – изблици от нея имаше още в края на миналата година. Очакването за възстановяване накара ръководителите на банките да увеличат бонусите за непродуктивните дейци, за да ги спрат да напуснат, докато бутиковите консултантски фирми продължават да наемат служители.

Въпреки това доверието сред изпълнителните директори, инвеститорите и банкерите ще остане крехко и склонно да се изпари при всеки сигнал за проблеми. Има вероятност годината да е много волатилна за сделки от всякакъв вид дори ако нещата като цяло вървят добре.

Така приключи и миналата година. Кратка вълна от първични публични предлагания през септември и октомври доведе до листване на акциите на четири големи компания, включително компанията за обувки Birkenstock Holding и дизайнера на чипове Arm Holdings, преди банкери и инвеститори отново да изтърват нервите си. Книжата и на четирите поевтиняха под офертната си цена и с изключение на Arm изпитват трудности да се възстановят. Общият световен обем на IPO-тата за 2023 г. от 132 млрд. долара е най-лошият от 2012 г., показват данни, събрани от Bloomberg.

Източник: Bloomberg

През октомври бяха обявени и двете най-големи поглъщания за годината - придобиването на Pioneer Natural Resources Co. от Exxon Mobil Corp. за 68 млрд. долара и сделката на Chevron Corp. за 53 млрд. долара за Hess Corp. И все пак сливанията и придобиванията за цялата година бяха анемични, с глобален обем под 3 трлн. долара за първи път от 2013 г.

Източник: Bloomberg

Голяма част от слабите резултати се дължат на почти пълния срив на дейността сред фондовете за частен капитал – и те са изправени пред същите проблеми през 2024 г. Много от тях трябва да продадат падежиращи инвестиции и да върнат пари на своите поддръжници, за да стимулират апетита за нови сделки, но слабият IPO пазар стои на пътя им.

Дори ако излизанията от компании се увеличат, изкупуванията ще бъдат възпрепятствани от високите разходи за финансиране. Сред инвеститорите има желание за заеми: продажбите се повишиха в края на годината, а цените на вторичния пазар в САЩ се вдигнаха, тъй като Федералният резерв сигнализира, че е близо до завършване на своя цикъл на повишаване на лихвите. В резултат на това банките вече трябва да се чувстват по-удобно да поемат дългове дори ако все още имат големи непродаваеми сделки в счетоводните си книги, например заемите за изкупуването на Twitter от Илон Мъск (сега наричана X).

Въпреки това все още има силна вероятност лихвите да не спаднат бързо. За частния капитал това ще означава борба за очертаване на път към силна възвръщаемост чрез високи разходи за дълг и цели, които не са непременно евтини.

Банкерите ще трябва да търсят парите си другаде. Те възлагат надежди на корпоративни сделки, особено сред големи, генериращи пари компании в индустрии като енергетика, минно дело, химикали и фармацевтични продукти. Exxon и Chevron показват какво може да се случи, когато ръководителите имат убедеността да продължат със своите стратегически цели и планове за растеж - и парите, за да го направят. Голям положителен ефект е възстановяването на доверието на изпълнителните директори в края на миналата година, измерено от месечното проучване на списание Chief Executive. Ако американските бизнес лидери продължат да вярват в някаква форма на икономическо меко кацане през 2024 г., те ще бъдат по-склонни да погледнат през краткосрочната волатилност.

А такава ще има още много! През първите няколко дни на годината акциите и облигациите вече изтриха печалбите си от декември. На пазарите на фючърси инвеститорите залагат много на бързото намаляване на лихвите. Това може да не се случи, ако последната част от инфлацията се окаже трудна за смачкване, както някои очакват, предвид продължаващия натиск върху услугите и заплатите. Ако лихвените проценти спаднат бързо, това може да е поради лошата причина, че се задава рецесия, а не защото инфлацията се разсейва безболезнено.

Инвеститорите и пазарите ще останат силно чувствителни към всяка част от следващите икономически данни, докато нямаме дълъг период от стабилни  новини в същата посока. Вероятно предстоят изненади: прозорците на относително спокойствие ще преминат изблици на активност, но след това ще се появи нещо, което да накара всички отново да са предпазливи.

На всичкото отгоре тази година има множество големи избори, не на последно място това са изборите за президент на САЩ. Както Стефан Фелдгойс, глобален съръководител на отдела за сливания и придобивания на Goldman Sachs Group Inc., каза в подкаста на банката Exchanges миналия месец, изборните години обикновено са години на спад за сделките.

Ако приемем, че поне лихвите са спрели да се покачват, тази година трябва да е по-добра от миналата за банкерите, които изтръгват истинска работа от своите стабилни планове и разговори. Но вероятно ще навлезем във втората част на годината, преди да можем да сме сигурни, че случаят е такъв - и всъщност има достатъчно икономически и политически опасности, за да бъде всичко това захвърлено в канавката във всеки един момент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 05.01.24 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още