IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инерцията на лихвите

Геополитическата несигурност и признаците на рецесия заставят банките да финансират проекти с гарантирана устойчивост

07:30 | 02.01.24 г. 13
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Нисък процент на просрочията

Делът на просрочените задължения остава нисък в краткосрочен период, но забавянето на икономическия растеж и рекордно високата основна лихва в Европа предопределят промяна в средносрочна перспектива, показва анализ на Агенцията за събиране на вземания.

Прогнозите са ниското ниво на необслужваните банкови кредити в България да се запази поне до средата на 2024 г., като тенденцията може да се обърне по-отчетливо през 2025 г., но ръстът в просрочията вероятно ще е по-скоро плавен и без резки движения нагоре. Сценарият с прогнозата на Агенцията за събиране на вземания е на базата на анализ на макроикономически данни, в който се отчита динамиката на кредитирането в България и Европа и управлението на кредитните портфейли на банките.

Рязкото покачване на лихвите и нарастващите разходи за обслужване на задълженията в Европа, в комбинация със забавянето на икономическия растеж и високата инфлация, все още не се отразяват осезаемо на потребителите и бизнеса в България. Затова и в краткосрочен план не се очаква значително оскъпяване на заемите и влошаване на качеството на кредитните портфейли. В момента лихвите по кредитите в България, особено на ипотечните, са по-ниски от тези в редица държави в еврозоната заради свръхликвидността на българските банки.

Затягането на паричната политика в Европа и мерките на Българската народна банка за охлаждане на кредитирането – антициклични буфери и повишаване на минималните задължителни резерви, със сигурност ще оставят отпечатък, но по-скоро в средносрочен период.

Инерцията в сектора от последните години ще продължи през следващите 12 месеца, предвижда Агенцията за събиране на вземания. Причината е във все още високата заетост и нарастващите средни доходи в българската икономика – потребителите се справят с разходите и обслужването на своите задължения сравнително добре.

Просрочията няма да нараснат осезаемо в месеците до края на следващата година, въпреки че икономическият растеж ще се забави в резултат на пренасянето на негативните ефекти от другите икономики в Европа. В краткосрочен период обаче не се очаква значим ръст на лошите кредити.

ESG инициативи

Финансирането на проекти от банките е част от зелената трансформация с опазване на околната среда, социалните политики и корпоративно управление. „Ние ускоряваме пътя към климатична неутралност не само през декарбонизация на собствените си  операции, но и чрез приоритетното финансиране на проектите на нашите клиенти. Ролята на банките е основно да се фокусираме върху областите, върху които можем да повлияем най-много, за да постигнем положително въздействие“, коментира Петя Димитрова.

Банките са в центъра на Зеления преход и за тях дълбоката трансформация започна. Ако досега финансираха бизнеси, които могат да гарантират бърза възвръщаемост, днес те постепенно се насочват към устойчиви проекти за възобновяема енергия, кръгова икономика, по-малки и средни предприятия, дори граждани, които досега не са кредитирани или са финансирани по друг начин.

Финансовото посредничество върви в съчетание с професионално консултиране, като целта е да се подпомогне индустриалният растеж на българската икономика.

Зеленият преход на банките е поредният тласък за преосмисляне на кредитирането в корпоративния сегмент. Финансирането на проекти е свързано с експертиза и револвиращи бази данни за клиентите, доколко те спазват изискванията за намаляване на въглеродните емисии и какво екологично влияние оказват. Банките оценяват плановете за намаляване на емисиите най-вече на въглеродно интензивните компании.

Във връзка със Зеления преход до 2024 г. банките трябва да представят първите отчети за своите зелени активи. Новата директива CSRD разширява обхвата на задължителната отчетност на компаниите в сравнение с настоящата ситуация и докладването по Директивата за нефинансовото отчитане (NFRD).

Дружествата ще трябва да преразгледат процесите си на отчитане, да оценяват дейността си чрез принципа за двойната същественост – как предприятието влияе върху всички аспекти на устойчивото развитие, и как околната среда и обществото влияят върху дейностите на предприятието и неговото финансово състояние.

Докладването по ESG през 2024 г. е практически задължително и ще обхване бизнеса в цялата верига на стойност. Банките разполагат с екипи, които да оценяват проектите на корпоративните си клиенти от различни сектори на икономиката. Предприемат и инициативи, които показват, че се адаптират към изискванията и ги прилагат, за да гарантират устойчивост. Дори изпреварващо представят ESG доклади, като БАКБ, която отчита, че 12 години подкрепя „зеления бизнес“ в България, като ускорява прехода към устойчива икономика.

Всички обзорни статии на Investor.bg за 2023 година може да прочетете ТУК.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 01.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

13
rate up comment 10 rate down comment 8
khao
преди 6 месеца
До: odysey чети веее ... къде говоря за имоти??? говориме за заплати и точно за такива като твоите приятели..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 7
khao
преди 6 месеца
До: corner общи приказки и алабализми няма сми да коментирам!... 80-та с Гърция имам почти еднакво население... сега сме почти двойно по малко... кой кво е задържал се вижда от графиката! Слушам твоето предложение как е най правилно в тази ситуация, щото за мен това е много правилна политика, макар и закъсняла с 15 години!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 10
odysey
преди 6 месеца
До: khao Мислиш ли, че с надуване на цените на имотите подобряваш демографията? Аз не мисля така, познавам доста хора, които отидоха да работят в чужбина, след това си накупиха апартаменти в България и сега спират да си идват дори и за Коледа и Нова година, някои от тях вече говорят, че е по-добре да продават в България и да остават там завинаги!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 15 rate down comment 11
corner
преди 6 месеца
До: khaoАко икономиката е слаба заради корупция , липса на административна реформа , армии от нищоправещи на заплати , изпъкващ имотен сектор без покритие ............ най- лошото е бизнесът да бъде заменен от държавните политики и разходи .Накрая ще имаме икономика изцяло задвижвана от държавни разходи и дългове .Когато нещо не работи , то просто не работи - Гърция задържаха младите , които впоследствие отново избягаха .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 21 rate down comment 7
khao
преди 6 месеца
До: corner Загубихме над 2 мил. човека раб. ръка (+ децата които родиха в чужди държави), ще дойде момента когато тая цифра ще стане 3... колко още искаш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 14
corner
преди 6 месеца
До: xapoznaiтой може да ги взема от международните пазари , но идва момент когато започва да връща на международните пазари една лихва от 5% освен това идва момент , когато външният дълг става невъзможен и се налага да го рефинансираш с вътрешен и да се залагат такива ликвидни капани из бъдещето , означава че сега консумираме в гръцки вариант , макар и в по- лека форма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 25 rate down comment 19
nkavrakov1982
преди 6 месеца
Китай е в дефлация ,абсолютен спад и срив в икономиката ,Швеция е в рецесия ,Германия е в рецесия ,там цените на имотите пада с над 10% ,сума ти фалити на имотни гиганти,да не продължавам ,даже за Дубай дето беше свръх надут пазара ,по цени и активност и за там писаха че е започнало забавяне ,само в България ще се лъжем до последно как всичко е цветя и рози
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 5
xapoznai
преди 6 месеца
Същото би било ако вдигнат цената за притежание на жилища като данъци, такси и др. Може да се приемат законодателни промени, които да ударят празните жилища. Етажната собственост да може ефективно да събира парите от такива без да минава през съд, а направо с изпълнителен лист. Има куп неща, които могат да се направят ама дали целта е такава? Ами не е! Целта е да се подкрепят доходите. Това ще бута и инфлацията, а от там и цените на имотите. Държавна политика...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 27 rate down comment 6
xapoznai
преди 6 месеца
Пропускаш важна подробност - Уникредит иска да купува държавен дълг на около 4% вместо да дава ипотеки на 2,5%. Ама няма... ДСК и Уникредит имат много голям пазарен дял и не им отърва ситуацията - имат пари, а няма къде да ги налеят. За сравнение по-малките банки вече набират ресурс на 1%+... При толкова пари в банките, които буквално няма какво да ги правят, им се иска нещо да се случи... Просто е въпрос на политика - ако финансовото министерство реши да издърпа ликвидност, ще има промяна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 13 rate down comment 19
nkavrakov1982
преди 6 месеца
https://***.google.com/search?sca_esv=595032269&rlz=1C1GCEA_enBG880BG880&tbm=vid&sxsrf=AM9HkKnfwJlUXEkeYxVcYZVi3JoSowZJ9Q:1704182339818&q=%D0%91%D0%98%D0%A1%D0%95%D0%A0+%D0%9C%D0%90%D0%9D%D0%9E%D0%9B%D0%9E%D0%92&sa=X&ved=2ahUKEwii-_z3nb6DAxVvevEDHYHHCmAQ8ccDegQIKBAH&biw=1482&bih=703&dpr=1.25#fpstate=ive&vld=cid:a39959a3,vid:ge7zov7DCAY,st:0 ПАЗАРА НА ИМОТИ КАТЕГОРИЧНО Е В БАЛОН ,БИСЕР МАНОЛОВ НА 6 ДЕКЕМВРИ 2023Г СЛЕД ДОКЛАДА НА УНИКРЕДИТ БУЛБАНК -МАНОЛОВ Е БИВШ ДИЛЪР НА БАНКАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още