fallback

Васле от ЕЦБ: Пазарите се успокоиха твърде рано и избързаха със залозите за лихвени понижения

Според члена на Борда ЕЦБ ще е готова да мисли за разхлабване едва през пролетта

15:21 | 18.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще трябва да изчака поне до пролетта, преди да преосмисли прогнозите за паричната си политика, затова пазарните очаквания за понижение на лихвите през март или април се оказват прибързани, заяви в понеделник гуверньорът на централната банка на Словения и член на управителния съвет на европейския регулатор Бостян Васле, цитиран от Ройтерс.

ЕЦБ остави лихвите си непроменени миналата седмица и намекна за стабилна политика през следващите месеци въпреки натиска на инвеститорите, според които банката трябва да последва Федералния резерв на САЩ и да сигнализира за лихвени понижения предвид поредицата от доклади, които показват забавяне на инфлацията в последно време.

Васле отхвърли пазарните предположения и дори заяви, че финансовите условия вероятно не са достатъчно рестриктивни предвид понижаващата се доходност по облигациите и очакванията за понижения на лихвените проценти от общо 150 базисни пункта през 2024 г.

„Пазарните очаквания за намаляване на лихвите са прибързани според мен, както за това кога ще започнат намаленията, така и по отношение на броя ходове, които регулаторът ще предприеме“, сподели Васле пред Ройтерс.

„Пазарите намалиха залозите си за нивото на лихвите, а това адаптиране към лихвите е несъвместимо с необходимата политика за връщане на инфлацията към целта“, каза Васле, който е смятан за един от по-консервативните членове в Управителния съвет на ЕЦБ

Източници, запознати с дискусията миналата седмица, съобщават за Ройтерс, че промяна на тона на ЕЦБ преди март е слабо вероятна, което намалява вероятността за понижение на лихвите преди юни.

Сега пазарите смятат, че има 50-50 вероятност лихвите да бъдат понижени през март, през април лихвите със сигурност ще бъдат намалени, а до юни регулаторът се очаква да предприеме още 2 хода.

Въпреки това според Васле трябва да мине поне едно тримесечие от 2024 г., за да може ЕЦБ да помисли за промяна на курса.

„Ще получим само ограничени данни преди срещата през януари, така че няма да имаме достатъчно информация за инфлацията, БВП, фискалната политика и пазара на труда преди март или април“, смята Васле. "Ще трябва да разберем по-добре какви са основните тенденции и ще имаме нужда от нови прогнози".

Въпреки че инфлацията, която за последно бе на ниво от 2,4%, вероятно е достигнала най-ниското си равнище засега, очакваме тя да се ускори отново, преди да може да се забави до 2% през втората половина на 2025 г.

„Инфлацията може и да се забърза още в началото на годината и след това да се колебае в диапазона от 2,5% до 3% през първата половина на следващата година“, заявява Васле. "Така че е редно да изчакаме и да наблюдаваме ръста на цените през този период и чак след това да променяме прогнозите си".

Данните за заплатите също не са ясни, а са от значение, тъй като работниците, които загубиха част от реалните си доходи заради високата инфлация през последните години, преговарят за компенсиране.

Пазарите на труда обаче се движат различно от обичайното.

Безработицата обикновено се повишава, когато централната банка затяга политиката и в резултат на това икономическият растеж спира. Този път обаче пазарът на труда остана изключително затегнат, дори когато блокът се доближи до рецесия, тъй като фирмите трупат работна ръка, за да се приготвят за възстановяването.

„По-голямата част от процеса за определяне на заплатите ще се случи през първото тримесечие и трябва да проследим дали работниците ще изискват допълнителна компенсация, или фирмите ще поемат част от ръста на заплатите чрез маржове,“обобщи Васле.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:18 | 18.12.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още