fallback

Джером Пауъл попари очакванията за предстоящо намаляване на лихвите в САЩ

Председателят на Фед намекна, че на срещата през декември ще има пауза в политиката по лихвите

21:33 | 01.12.23 г.
Автор - снимка
Създател

Коментарите за предстоящо намаляване на лихвите бяха обявени от председателя на Федералния резерв Джером Пауъл като "преждевременни", пише CNBC. Все още е твърде рано, за да обявим победа над инфлацията, каза той по време на форум в колежа "Спелман" в Атланта.

В същото време Пауъл коментира, че САЩ вече са много близо до балансиране на риска между това Фед да прекали или да направи недостатъчво за ръста на потребителските цени.

Председателят на Фед намекна, че лихвата ще остане без промяна по време на предстоящото заседание на институцията на 12-13 декември, допълва Bloomberg. Гуверньорите ще си дадат малко време, за да оценят как реагира икономиката на техните агресивни действия.

Фед започна да повишава лихвите от почти нула през пролетта на 2022 година до над 5% през юли 2023 година, след като инфлацията в САЩ достигна най-високото си ниво за последните 40 години. Забавянето на икономиката и на ръста на потребителските цени увеличиха очакванията на пазарите, че институцията може да започне да намалява лихвите още през март 2024 година, а не от втората половина на следващата година, каквито очаквания имаше.

Все пак Пауъл отчете, че основната инфлация (тоест без разходите за енергия и хранителни продукти) е вече близо до целта на Фед от 2% и се движи в "правилната посока". В периода май-октомври тя е около 2,5%. Това е приемлив прогрес, но трябва да бъдат постигнати 2-та процента, коментира още той. "Икономическите данни ще ни подскажат дали правим достатъчно или имаме още работа", каза председателят на Фед.

В своята реч той определи пазара на труда като "много силен".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:33 | 01.12.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още