fallback

Ключово предизвикателство за Австралийската централна банка остава контрола над инфлацията

Регулаторът преди две седмици прекъсна серията от паузи, повишавайки лихвите си заради несигурност за цените

09:31 | 21.11.23 г.
Автор - снимка
Създател

Гуверньорът на Австралийската централна банка заяви, че овладяването на ръста на потребителските цени остава „ключово предизвикателство“ за централните банкери, след като те отново повишиха основните лихви преди две седмици, за да гарантират, че инфлационните очаквания няма да се повишат, пише Bloomberg.

„Решаването на проблема с инфлацията остава най-важното предизвикателство през следващите една до две години“, сподели Мишел Бълок по време на панелна дискусия в Мелбърн във вторник. „Инфлацията в момента наистина е нещо, което е задвижвано от предлагането. Цените на бензина, наемите, подобни неща, енергоизточниците, но го има и основния компонент на търсенето. Именно това се опитват да овладеят централните банки“.

Нейната реч последва публикуването на протокола от срещата на Австралийската централна банка на 7 ноември, който показа, че централните банкери са се отказали от паузите, които направиха през последните 4 срещи, за да се уверят, че инфлацията все още е напът към целта си от 2-3% в условията на по-бърз икономически растеж и по-силен пазар на труда.

„Членовете оцениха, че затягането на паричната политика на тази среща ще помогне за смекчаване на риска от нежелано покачване на инфлационните очаквания“, коментираха от банката в протокола, публикуван в Сидни във вторник. Те цитираха сценарий, при който „дори слабо допълнително увеличение на инфлационните очаквания би направило значително по-сложно и скъпо връщането на инфлацията обратно към целта в рамките на разумен период от време“.

Австралийската централна банка повиши разходите по заемите до 12-годишен връх от 4,35% този месец, тъй като инфлацията показва признаци на волатилност, а икономиката се оказва по-издръжлива на затегнатата парична политика. От банката заявиха, че по-нататъшното увеличение на лихвите ще зависи от данните за инфлацията и заетостта, както и от това как се развива световната икономика.

Австралийската централна банка действа по-предпазливо в сравнение с останалите си колеги. Графика: Bloomberg

Равнището на безработица в Австралия се повиши до 3,7% през октомври, тъй като повече хора търсят работа, докато продължават да се създават нови работни места. Безработицата се движи в диапазона от 3,4% до 3,7% от юни миналата година насам.

От Австралийската централна банка очакват инфлацията да се върне към горната граница на целта си едва в края на 2025 г., след като властите посочиха, че следващият етап на понижаване на потребителските цени вероятно ще бъде по-продължителен, отколкото се очакваше.

От регулатора повториха това във вторник: „очаквахме да отнеме повече време, отколкото беше нужно досега, за да може инфлацията да се забави от върха си“. Той каза, че прогнозите за инфлацията се основават на предположения за още едно до максимум две увеличения на лихвите.

Много икономисти, включително от Commonwealth Bank of Australia, сега прогнозират, че Австралийската централна банка вероятно е приключила със затягането, въпреки че National Australia Bank и Royal Bank of Canada са сред малкото, които прогнозират поне още едно увеличение до 4,6%.

„Дали е необходимо по-нататъшно затягане на паричната политика, за да се гарантира, че инфлацията се връща към целта в разумен период от време, ще зависи от това как новите данни очертават икономическите перспективи и променящата се оценка на рисковете“, се посочва в протокола.

Управителният съвет на банката обсъди възможността за пауза преди две седмици, като това би била петата поредна такава, подчертавайки, че инфлацията се забавя и геополитическите и икономически перспективи са „изключително несигурни“. Въпреки това той реши, че ситуацията в момента изисква повишение.

Основният лихвен процент в Австралия остава по-нисък от този на редица държави „въпреки сходните икономически условия“. Централната банка на страната е повишила разходите по заемите с общо 4,25 процентни пункта през текущия цикъл в сравнение с 5,25 пункта в САЩ и Нова Зеландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:32 | 21.11.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още