fallback

Южнокорейската централна банка вече опитва сценария с по-високи лихви за по-дълго време

Регулаторът остави лихвите си непроменени за шести пореден месец

14:23 | 19.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Централната банка на Южна Корея остави основните си лихви на текущото им равнище по време на срещата в четвъртък, запазвайки възможността за затягане на паричната политика, след като предупреди, че е възможно да възникнат нови инфлационни рискове заради конфликта между Израел и „Хамас“ и по-високите световни цени на петрола, съобщава Ройтерс.

Южнокорейската централна банка заяви, че ценовият натиск вероятно ще се окаже упорит и може да е необходимо повече време инфлацията да се забави до целевото равнище, отколкото се очакваше преди.

„Несигурността за световния икономически растеж и инфлацията се е засилила от последната среща през август насам на фона на перспективите за по-високи лихви за по-дълго време и ескалацията на конфликта между Израел и „Хамас“, коментираха от регулатора.

Централната банка сподели, че е готова да поддържа "рестриктивна позиция по отношение на паричната си политика за значителен период от време" с фокус върху осигуряването на ценова стабилност.

Седемчленният Борд на централната банка, вземащ решения за паричната политика, единодушно гласува за запазване на основната лихва на ниво от 3,50%, както очакваха всички 49 икономисти, участвали в проучване на Ройтерс.

„Разглеждайки коментарите, направени от членовете на Управителния съвет днес, един от тях заяви, че Южнокорейската централна банка трябва да запази възможността си да понижи (лихвите), тъй като има както възходящи, така и низходящи рискове за растежа. Други от тях споделиха, че контролът на инфлацията и очакванията, свързани с нея, трябва да бъде приоритет на централните банкери“, каза Ри.

Бордът може да обмисли ново повишаване на лихвите, ако инфлацията се отклони от прогнозата и очакванията за цените се затвърдят, добави той.

Икономиката на Южна Корея беше ударена от лихвените повишения от общо 300 базисни пункта от август 2021 г. насам, засилващи финансовия стрес за домакинствата, които са едни от най-задлъжнелите в света.

За Южнокорейската централна банка, която беше една от първите, повишили лихвите си през август 2021 г., битката срещу инфлацията се усложни от рисковете от забавянето на растежа в Китай, най-големия търговски партньор на Южна Корея и ключов двигател на световната икономика.

Някои икономисти смятат, че централната банка няма да бърза с разхлабването на паричната политика предвид настоящите геополитически рискове..

Гуверньорът Ри заяви миналата седмица, че очаква общата инфлация да се забави до малко над 3% до края на годината, преди в крайна сметка да достигне целта на централната банка от 2% към края на 2024 г.

Повечето анализатори очакват Южнокорейската централна банка да остави лихвите си непроменени през първото тримесечие на следващата година и да ги намали с 25 базисни пункта до 3,25% през второто тримесечие на 2024 г.

Икономиката на страната нарасна по-силно от очакваното през второто тримесечие, със сезонно коригирани 0,6% през април-юни, отбелязвайки най-големия си тримесечен растеж от периода април-юли 2022 г.

Инфлацията, която се забави до 2,3% през юли от върха си от 6,3%, достигнат миналата година, се ускори за втори пореден месец през септември на фона на задълбочаващия се конфликт в Близкия изток.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 19.10.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още