fallback

Затягането на паричната политика е в „трета фаза“, смята представител на австралийския регулатор

Той заяви, че тепърва предстои да се усетят пълните ефекти от затягането до момента

09:45 | 11.10.23 г.
Автор - снимка
Създател

Австралийската централна банка се намира в своята „трета фаза“ на затягане на паричната политика, в която оценява ефекта от лихвените повишения до момента, коментира представител на регулатора добавяйки, че все още не е изключена възможността за допълнителни повишения, пише Bloomberg.

Този етап е „възможност да видим как се развива икономиката и данните, свързани с нея“, заяви помощник-гуверньорът на Австралийската централна банка Крис Кент в сряда. Комисията за определяне на паричната политика ще бъде обърне внимание и на глобалното икономическо развитие и тенденциите при разходите на домакинствата, перспективите за инфлацията и икономическата активност, когато взема решение за следващия ход, добави той.

„Важно е да се признае, тъй като високата инфлация е огромен проблем за всички нас, че е важно да се опитаме да върнем инфлацията обратно към целта в разумен период от време“, заяви Кент. В момента Австралийската централна банка прогнозира, че тя ще се върне в диапазона от 2 до 3% към края на 2025 г., като последните прогнози трябва да бъдат публикувани следващия месец.

Кент прави коментарите си в момент, когато преобладават очакванията, че централната банка на Австралия, подобно на останалите си колеги ще сложи край на своя цикъл на затягане, след като направи пауза на последните си четири срещи и остави основната си лихва на ниво 4,1%, най-високото такова от 11 години насам. Икономистите очакват регулаторът да я повиши до 4,35%, а паричните пазари залагат на 50% шанс за увеличение.

Попитан дали Бордът на Австралийската централна банка е обсъждал активна продажба на облигации на пазара или количествено затягане, Кент заяви, че това „се дискутира в момента“. Той посочи, че промените в доходността по дългосрочните облигации имат по-малко влияние в Австралия, отколкото в САЩ.

„Нямаме планове за продажба на облигации в момента, за да се стремим към т.нар. количествено затягане“, коментира той, добавяйки, че ако Австралийската централна банка трябваше да продава облигации, би искала да го направи по начин, който не е разрушителен за пазара.

В речта си помощник-гуверньорът заяви, че повишенията на лихвите с общо 4 процентни пункта с цел забавяне на инфлацията действат, въпреки че обичайното изоставане при предаването на ефекта от тях означава, че пълното им въздействие все още не се е усетило.

Тъй като увеличенията от май 2022 г. вече се отразяват на икономиката, те „ще допринесат допълнително за забавянето на инфлацията в предстоящия период“, заяви той.

От май миналата година насам плащанията по ипотечните кредити на домакинствата – лихви и планирани погасителни вноски по главницата – са нараснали до почти 10% от разполагаемия доход на домакинствата от около 7% преди това.

„Това е над прогнозите за върха, достигнат през 2008 г., когато основната лихва беше на ниво от 7,25%“, коментира Кент. „Вноските по ипотечните кредити в момента представляват рекорден дял от разполагаемия доход на домакинствата и ще нарастват допълнително с изтичането на заемите с фиксирани лихви“, заяви той.

Кент призна още, че фактори като нарастващото население и затягането на предлагането тласкат цените на австралийските жилища нагоре, което води до ефект на забогатяване, който потенциално може да доведе до по-високи потребителски разходи. И все пак, призна той, „в момента има и много други фактори, които натежават върху потреблението“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 09:45 | 11.10.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още