fallback

ЕЦБ оцени положително проекта за нов Закон на БНБ, променен заради еврото

Европейският банков регулатор ще изпрати предложените технически промени на Министерството на финансите за обществено обсъждане и внасянето му в парламента

12:12 | 20.09.23 г.

Европейската централна банка (ЕЦБ) прие становище, с което изразява позитивна оценка за изготвения проект на нов Закон за Българската народна банка, който ще влезе в сила на датата, посочена в решението на Европейския съвет за приемане на еврото в България. Целта на законопроекта е да се постигне необходимото равнище на правна конвергенция на БНБ в Евросистемата, като се избегне възпроизвеждането на пряко приложимите разпоредби от правото на Европейския съюз, а вместо това, където е уместно, да се включват препратки към тях. За това съобщи на сайта си БНБ.

ЕЦБ прави и няколко предложения за технически промени в проекта на закона, за да има по-голяма яснота, като начина на формиране на провизии от БНБ и включване на допълнителни препратки към приложими европейски актове.

От централната банка уточняват, че проектът на нов Закон за Българската народна банка, в който са направени предложените от ЕЦБ технически промени, ще бъде изпратен на Министерството на финансите, за да се предприеме обществено обсъждане и внасянето му в Народното събрание.

Законопроектът изцяло заменя и отменя Закона за БНБ, разделен е на 16 глави, които засягат дейността на централната банка, свързана с независимост, отчетност, основен капитал и резерви, структура и управление, парична единица, банкноти и монети, парична политика, управление на резервни активи на БНБ, управление на чужди активи, взаимоотношения с държавата, с банките, статистическа дейност, финансова отчетност и изпълнение на бюджета на БНБ.

Законопроектът ще влезе в сила на датата, посочена в решението на Съвета за приемане на еврото от България.

Европейският банков регулатор преценява, че законопроектът ще създаде условия за плавен преход към еврото в България с прилагане на необходимите мерки за това. В ЕЦБ са убедени, че с него ще се постигне необходимото равнище на правна конвергенция, както е посочено в препоръките за България, съдържащи се в доклада на ЕЦБ за конвергенцията от 2022 г., в който се докладва за напредъка на държавите членки с дерогация, включително България, в изпълнението на задълженията им във връзка с постигането на икономическия и паричен съюз.

Част от доклада е посветена на съответствието на българското законодателство, и по-специално на Закона за БНБ и Закона за противодействие на корупцията, с разпоредбите на договорите и Устава на Европейската система на централните банки и ЕЦБ.

В становището на ЕЦБ се посочва, че паричната политика трябва да съответства на водената от Евросистемата, за се гарантира статута на еврото като единна парична единица. Въпреки че като цяло в законопроекта не се възпроизвеждат пряко приложими разпоредби от правото на Съюза, някои негови разпоредби включват в българското право елементи на пряко приложими разпоредби, чиято съгласуваност е да станат разбираеми за лицата, за които се прилагат. Но ЕЦБ приветства точното възпроизвеждане в законопроекта на елементите от пряко приложимите разпоредби на правото на Съюза, както чрез цитирането им, така и чрез препращане към тях, без да се променя редакцията им.

При покриване на финансови рискове БНБ ще е задължена да формира провизии в определен от управителния съвет размер, които са елемент на счетоводните разходи и коректив на активите по баланса. Що се отнася до финансовото отчитане, централната банка трябва да отнесе по специална резервна сметка нереализираните си печалби, които възникват от изменения в оценката на банковите активи или задължения в злато или изразени в злато или в чуждестранни валути в резултат от промяна в цената или в обменните курсове на златото или чуждестранната валута по отношение на еврото.

Становището е подписано от Кристин Лагард, председател на ЕЦБ  във Франкфурт на Майн на 18 септември и ще бъде публикувано на EUR-Lex.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:13 | 20.09.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още