fallback

Португалия: Инфлацията може да се върне към целта от 2% по-рано, отколкото очаква ЕЦБ

Това ще стане, ако икономиката се забави още малко, което е напълно възможно, заяви заместник-гуверньор на Португалската централна банка

14:09 | 18.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Инфлацията в еврозоната може да се върне към целта си от 2% по-рано, отколкото сочи настоящата прогноза на Европейската централна банка, особено като се има предвид колко слаба е икономиката, смята Клара Рапозо, заместник-гуверньор на Португалската централна банка, цитирана от Bloomberg.

Въпреки че Рапозо заяви, че „не е песимист“ по отношение на прогнозите, тя се опасява, че намаляващото търсене на износа може допълнително да натежи на икономика, на която и без това ѝ е трудно да се разраства.

Тъй като инфлацията се забавя значително и ефектът от минали увеличения на лихвените проценти на ЕЦБ все още не е усетен, тя заяви, че би предпочела миналата седмица лихвите да бяха останали на предишното им равнище, вместо да бъдат повишени.

„Трябва да върнем инфлацията обратно към целта, това е основният ни приоритет“, заяви Рапозо по време на интервю в Сантяго де Компостела, Испания, където тя присъства на среща на европейските финансови ръководители. „Това е напът да се случи и основната инфлация най-накрая започва да се забавя. Ако икономиката се забави още малко, което е напълно възможно, може би инфлацията ще стигне до целта по-рано, отколкото сочат някои от прогнозите“, коментира тя.

ЕЦБ повиши разходите по заемите миналата седмица за десети пореден път и публикува нови икономически прогнози, според които инфлацията ще достигне целта от 2% през втората половина на 2025 г. Прогнозите бяха направени, преди данните да покажат, че икономическия растеж през трите месеца до юни е бил много по-слаб, отколкото се очакваше първоначално.

EЦБ очаква инфлацията да достигне целта от 2% в средата на 2025 г.

„Засега икономиката на еврозоната е сравнително стабилна“, заяви Рапозо. „Но ние станахме свидетели на голям натиск върху външното търсене. Отношенията с Китай станаха по-обтегнати напоследък и трябва да внимаваме, тъй като това може да доведе до намаляване на търсенето и да направи стагнацията в еврозоната по-сериозна, отколкото очаквахме.

За ЕЦБ е изключително важно да разбере точно откъде идва ценовият натиск и как повишаването на лихвите се предава в икономиката, твърди Рапозо, добавяйки, че Управителният съвет е отделил много време за обсъждане на тези въпроси на последното си заседание.

„Ако питате мен, този път бих предпочела пауза“, каза тя и допълни: „Всички признаци за такава са налице: базисната инфлация се е забавила и общата инфлация също е на два пъти по-ниско ниво, износът се забавя, растежът на заетостта също е слаб, а кредитирането е намаляло“.

 „Това, което ме кара да се съмнявам, е, че не съм сигурна, че сме усетили ефектите от предишните ни повишения и трябва да разгледаме много сериозно механизма, по който те се предават“, добави тя.

Петер Казимир, гуверньор на централната банка на Словакия и член на Управителния съвет на ЕЦБ, от своя страна заяви, че септемврийското повишение може би е последното в този цикъл на затягане, въпреки че „не може да изключи възможността“ за още.

Той също заяви, че централните банкери трябва да продължат да следят данните за инфлацията и икономическия растеж, като според него само прогнозите на ЕЦБ от март биха могли да потвърдят, че инфлацията се движи „сигурно и стабилно“ към целта от 2%.

„Ако лихвите са достигнали своя пик, е необходимо да останат на това ниво още дълго време, през зимата, пролетта и дори през лятото“, заяви Казимир. „Все още не е ясно колко дълго ще трябва лихите да останат на това високо рестриктивно равнище.“

Според Казимир краят на затягането отваря дискусия за програмата за изкупуване на облигации на ЕЦБ, въпреки че той не „би правил промени“ през следващите шест месеца.

„Виждам възможност за дебат относно коригирането на темпа на нашето количествено затягане“, допълни той. "С други думи, колко бързо ще намалим облигациите, натрупани в нашия портфейл през последните години“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:09 | 18.09.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още