fallback

Лагард: Действията трябва да говорят повече от думите

Гуверньорът на Европейската централна банка не даде конкретни насоки какво предстои на срещата на 14 септември

19:30 | 04.09.23 г. 1
Автор - снимка
Създател

Кристин Лагард избегна да даде сигнал дали Европейската централна банка ще повиши, или ще остави на същото равнище лихвите на срещата си следващата седмица по време на реч си в Лондон, цитирана от Bloomberg.

Гуверньорът на институцията със седалище във Франкфурт запази напрежението около едно от най-несигурните решения в дългогодишната ѝ битка срещу инфлацията, като вместо това се фокусира върху предизвикателствата при комуникацията в несигурен момент.

„Действията трябва да говорят повече от думите“, каза Лагард в понеделник на семинар в Лондон, организиран от Европейския икономически и финансов център. „Повишихме основните си лихви с общо 425 базисни пункта в рамките на 12 месеца – рекорден темп за рекордно време. И ние ще постигнем навреме целта си да върнем инфлацията към средносрочната цел от 2%“.

Представителите на ЕЦБ, които ще се срещнат на 14 септември, трябва да преценят дали забавянето на икономиката, което се наблюдава в последно време, е достатъчно, за да гарантира първата пауза в безмилостния цикъл на затягане на паричната политика, започнал преди повече от година. На предишната среща през юли Лагард заяви, че институцията може както да увеличи лихвите, така и да направи пауза, тъй като все повече се фокусира върху данните, за да насочва действията си.

Новите данни за инфлацията в еврозоната, публикувани миналата седмица, показаха, че внимателно следеният показател за базисна инфлация се е забавил до 5,3% през август от 5,5% през предходния месец. Те също виждат и индикации, че спадът в активността в частния сектор се е увеличил.

Паричните пазари смятат, че има 25% вероятност ЕЦБ да повиши лихвите с четвърт пункт до 4% следващата седмица. За сравнение, те смятаха, че има 60% вероятност това да се случи преди икономическите данни да покажат, че основната инфлация в еврозоната се е забавила.

Лагард и нейните колеги все още чакат да оценят вътрешните икономически прогнози на ЕЦБ, които са ключова част от пъзела на решенията за лихвите.

Някои от по-ястребово* настроените централни банкери продължиха да настояват за ново увеличение на лихвите, докато други отбелязват, че картината е станала още по-замъглена.

Изабел Шнабел, член на Изпълнителния съвет, отговарящ за пазарите, каза миналата седмица, че макар инфлацията да е все още висока, перспективите за растеж са по-лоши от официалните прогнози през юни.

В речта си по-рано в понеделник, членът на Управителния съвет и гуверньор на централната банка на Португалия Марио Сентену призна, че има риск да се прекали с лихвените увеличения, докато икономиката се адаптира към новите финансови условия.

*Централните банкери, които смятат, че инфлацията е много по-голям бич за икономиката от бавния ръст и следователно рядко гласуват за намаление на лихвените проценти, носят нарицателното "ястреби", а тези, които са предразположени да гласуват за намаляване на лихвените проценти и за стимулиране на икономиката, са „гълъби“ - бел. авт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:14 | 04.09.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още