fallback

Експерт: За първи месец толкова драстично поскъпват потребителските заеми у нас

Ще се увеличи ли лихвата на ипотеките, коментира кредитният консултант Георги Канайков

10:18 | 29.08.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Потребителските кредити у нас поскъпват рязко. Към края на месец юли, по данни на БНБ, лихвите по ипотечните кредити не се променят за разлика от потребителските, при които увеличението е под процент - 0,73%.

"Донякъде бихме го обяснили с летния сезон и не толкова активното предлагане на нови промоционални оферти по потребителските кредити. Факт е, че за първи месец има толкова драстично увеличение и предстои да разберем дали това ще се превърне в тенденция, според мен - не", това мнение изрази в Bulgaria ON AIR кредитният консултант Георги Канайков.

Той прогнозира, че увеличението ще се отрази в месечната вноска. Ще става дума вече за по-скъпи предложения на новите клиенти, докато на текущите клиенти зависи от базовата лихва на съответната банка и ако тя бъде увеличена - при тях също ще има увеличение на вноските", обясни Канайков.

Според него едва ли увеличението ще намали потреблението. Експертът потвърди, че през последните месеци се наблюдава доста по-сериозно забавяне на търсенето спрямо началото на годината. „Съветвам да се гледа годишния процент на разходите, освен договорената лихва, той е точен измерител на реалната цена на кредита. Трябва да се гледат общите разходи, вноската по текущия кредит плюс другите кредитни продукти, ако има такива, да не са повече от 40% от нетния месечен доход“, посочи Георги Канайков.

Кредитният консултант напомни, че ипотечните кредити са друга материя – доста по-бавно оборотни със срок на погасяване до 30-35 години. „Потребителските кредити биха могли да се нарекат по-бързо оборотна стока. Поради тази причина при тях има доста по-плавни увеличения, които пък са стабилни. Най-вероятно ще се запазят предвид факта, че целият свят се бори с инфлация“, коментира Канайков.

Той припомни, че някои банки дори в рамките на ден отпускат потребителски кредит.

"Бързите кредити хората ги ползват до заплата или кратки времена, докато потребителските кредити са за покриване на дългосрочни нужди - ремонт, кола. През лятото хората имат по-малък апетит към търсене на кредитиране, други са приоритетите. Доста от хората, търсещи ипотечен кредит, в очакване на затишие на цените на имотите и в очакване на повишение на лихвите, временно задържат своето търсене", подчерта експертът.

Георги Канайков напомни, че големите тегления на парични суми трябва да се заявят предварително и допълни, че банките стимулират клиентите си да ползват онлайн банкиране.

Какво е влиянието на еврозоната върху паричния пазар? В каква валута пестят българите? Имаме ли "бели пари за черни дни"? В какъв размер трябва да са спестяванията на хората и достатъчни ли са поне 6-месечни разходи на домакинство?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:13 | 29.08.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още