fallback

Новодошлите банки след Brexit стимулират платежния баланс на Франция

Редица банки като Bank of America или JPMorgan се насочиха към Париж, изграждайки регионални търговски центрове във френската столица

20:30 | 20.07.23 г.

Успехът на Франция в привличането на банки от Лондон в Париж след Brexit задминава очакванията и все повече се вижда в платежния баланс на страната, заяви централната банка в четвъртък.

След решението на Великобритания през 2016 г. да напусне Европейския съюз френското правителство активно лобира пред международните банки да преместят дейността си на европейско ниво в Париж на фона на конкуренция от други финансови центрове като Франкфурт, Амстердам и Дъблин.

Тези усилия се отплащат, пише Ройтерс. Редица банки като Bank of America или JPMorgan се насочиха към Париж, изграждайки регионални търговски центрове във френската столица.

„Успехът на Париж след Brexit е впечатляващ, напоследък расте и задминава очакванията ни“, каза гуверньорът на Френската централна банка Франсоа Вилроа дьо Гало пред журналисти, след като представи годишен доклад за платежния баланс на Франция.

Тенденцията се вижда и в данните за платежния баланс, където финансовите компании, преместили се от Лондон в Париж, допринасят с 1,5 млрд. евро за излишъка при финансовите услуги на Франция миналата година, каза централната банка.

Трансакциите на базираните във Франция компании за финансови услуги с останалата част на света достигат рекордните 10,4 млрд. евро през 2022 г. - двойно повече спрямо сумата по време на вота за Brexit през 2016 г. - подкрепени от увеличение на комисионите по търговията с ценни книжа и валута.

Финансовите услуги са помогнали общият излишък при услугите на Франция да стигне рекордна сума, подкрепена и от силните приходи от туризма и морския сектор.

Въпреки това Франция отчете рекорден дефицит по текущата сметка миналата година в размер на 53,9 млрд. евро, равняващ се на 2% от икономическото производство, след като високите разходи за внос на енергия засенчиха излишъка при услугите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:09 | 20.07.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още