fallback

Южна Корея е помолила банки да подготвят 4 млрд. долара в подкрепа на кредитен кооператив

Служител на Комисията за финансови услуги заяви, че не може да потвърди сумата или други подробности, но е поискано от банките съдействие за подготовка на ликвидност

16:20 | 10.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Южнокорейският регулаторен орган за финансови услуги е поискал от големите търговски банки да подготвят около 4 млрд. долара под формата на финансиране в подкрепа на кредите кооператив, засегнат от тегления на средства на клиенти. Това съобщиха в понеделник двама запознати с въпроса източници от банковия сектор пред Ройтерс.

Служител на Комисията за финансови услуги заяви, че не може да потвърди сумата или други подробности, но е поискано от банките съдействие за подготовка на ликвидност чрез механизми за обратно изкупуване, за да подпомогне MG Community Credit Cooperatives (MGCCC).Властите „следят отблизо ликвидността на MGCCC", заяви служителят, като отказа да назове името си.

Миналата седмица вложителите се наредиха на опашка, за да изтеглят средства от клон на кооператива, след като местните медии съобщиха за ръст на необслужваните кредити, свързани с проекти за недвижими имоти. Клонът в град Намянджу, източно от Сеул, скоро ще  бъде затворен.

Рязкото повишаване на лихвените проценти и охлаждането на пазара на недвижими имоти породиха опасения относно потенциалното въздействие върху четвъртата по големина икономика в Азия.

Петте най-големи търговски банки в Южна Корея са подписали или са напът да подпишат споразумения за обратно изкупуване с кредитния съюз, заявиха източниците. Механизмите за обратно изкупуване дават възможност за набиране на парични средства в замяна на обезпечение, например облигации.

Woori Bank, Hana Bank, Shinhan Bank, KB Kookmin Bank и NongHyup Bank са били помолени да предоставят финансиране на MGCCC, въпреки че действителната сума, предоставена на кредитния съюз, ще зависи от тегленията на депозити, заявиха източниците.

Източниците добавиха, че всяка от банките е била помолена да подготви финансиране в размер на 1 трилион вона или общо 5 трилиона вона (3,84 млрд. долара) като потенциална подкрепа.

MGCCC и петте банки не са отговорили веднага на запитванията за коментар.

В изявление от миналата седмица MGCCC заяви, че процентът на просрочените дългове е управляем и че ще работи с Министерството на вътрешните работи за подобряване на финансовата си стабилност.

В изявлението от неделя, направено от служители на Банката на Корея и Министерството на финансите, както и на Комисията за финансови услуги, се добавя, че тегленията в MGCCC са се забавили и от миналия четвъртък насам постъпват нови депозити.

Миналата седмица Citi публикува инвеститорска бележка, в която не дава голямо значение на рисковете от инцидента, но предупреди за негативни ефекти върху икономическия растеж от задлъжнелия сектор на недвижимите имоти.

"Не виждаме систематични рискове от събитието", каза Ким Джин Ук, икономист от Citi в Сеул, като добави, че евентуалните негативни последици вероятно ще бъдат много по-малки от тези при пропуснато плащане по облигации от строител на тематичен парк в края на миналата година.

Южнокорейските финансови власти координираха действията си с финансовите институции, за да създадат програма за ликвидност през ноември миналата година, когато пропуснато плащане по облигации от страна на Gangwon-Jungdo Development предизвика опасения за кредитна криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:20 | 10.07.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още