fallback

АЦБ предупреди застрахователите, че може да се наложи да увеличат резервите си

Основната причина за това е очаквана инфлация при исковете

17:15 | 23.06.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Застрахователните компании във Великобритания трябва строго да оценят влиянието върху платежоспособността им от нарастващите разходи за уреждане на автомобилни, имотни и други искове и да гарантират, че имат достатъчно резерви, заяви Английската централната банка (АЦБ) в петък.

АЦБ каза, че се очаква инфлацията при исковете в резултат на фактори като нарастващи заплати, медицински и суровинни разходи да засегне всички общи застрахователи.

„Има риск трайно високата инфлация при исковете да доведе до значително влошаване на покритието на платежоспособността за някои компании, освен ако не предприемат подходящи смекчаващи действия“, каза АЦБ в писмо до главните актюери на общите застрахователи.

„Техническите резерви трябва да бъдат изчислени въз основа на актуална, достоверна информация и реалистични допускания. Затова, инфлацията при исковете трябва да бъде строго взета под внимание“, допълва регулаторът.

АЦБ очаква, че краят на 2023 г. ще бъде по-предизвикателен за екипите, работещи по резервите при застрахователите.

Компаниите трябва да имат предвид това, когато правят средногодишните си резерви, както и капиталовото и бизнес планирането за 2024 г. по-късно тази година, каза АЦБ, добавяйки, че може да провери със застрахователите как са взели предвид тези проблеми.

„Подценяването на предположенията за инфлацията при бъдещите искове може да има значителен ефект върху представянето на финансовата сила на компаниите“, се казва още в съобщението на регулатора.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:09 | 23.06.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още