fallback

Фед не промени лихвите въпреки нивото на инфлацията*

Централната банка на САЩ иска да оцени по-точно предприетите досега мерки за обуздаване на ръста на потребителските цени

21:13 | 14.06.23 г. 20

Федералният резерв на САЩ е решил, че няма да променя лихвените нива и ще изчака да види как предприетите досега мерки ще се отразят на икономиката.

Това се посочва в становището на Федералната комисия за отворените пазари, публикувана на сайта на институцията.

Референтната лихва на институцията остава в диапазона 5-5,25%, но институцията може да предприеме още увеличения на лихвите при следващите срещи на централните банкери. Прогнозата на Фед е, че лихвите ще се повишат до 5,6% преди края на годината, т.е. най-вероятно ще има още две увеличения през тази година.

От март 2022 г. американската централна банка повиши референтния си лихвен процент 10 пъти поред в опит да охлади инфлацията. Ръстът на потребителските цени се забавя, както се видя от последните официални данни, но нивото на инфлацията е все още двойно по-високо от целта на Фед.

„Последните данни показват, че икономическата активност продължава да се разширява със скромни темпове. Увеличаването на работните места е стабилно през последните месеци, а нивото на безработица остава ниско. Инфлацията остава висока“, констатират от Фед.

„Банковата система на САЩ е стабилна и устойчива. По-строгите кредитни условия за домакинствата и бизнеса вероятно ще натежат върху икономическата активност, наемането на работна ръка и инфлацията“, допълва се в доклада на комисията.

Степента на тези ефекти остава несигурна, затова и комисията отчита, че рискът от нов ръст на инфлацията остава висок.

От Фед посочват още, че ще продължи намаляването на притежаваните от институцията държавни ценни книжа и дълг на агенции, обезпечен с ипотеки, според приетите планове.

Централната банка декларира, че ще продължи да следи внимателно данните за икономическата активност и инфлацията и поддържа готовност да коригира позицията си според случая.

Американските акции поевтиняват заради позицията на Фед, че вероятно ще се наложат допълнителни повишения на лихвите. Dow Jones изтрива почти 400 пункта малко преди 21.30 ч. българско време.

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл коментира на пресконференцията след обявяването на решението за лихвите, че направените досега повишения все още не са отразени от икономиката.

„Виждаме ефектите от затягането на нашата политика и търсенето в най-чувствителните към лихвените проценти сектори на икономиката, особено жилищата и инвестициите. Ще отнеме време обаче, за да се реализират пълните ефекти от паричните ограничения, особено върху инфлацията“, посочи той.

Пауъл подчерта, че почти всички членове на Федералната комисия по отворените пазари очакват ръст на лихвите през останалата част от годината. Той допълни, че що се отнася до скоростта на увеличаване на лихвите, тя е била важна през миналата година. „Тъй като се приближаваме към крайната ни цел, нормално е малко да се забавим“, коментира той.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:52 | 14.06.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още