fallback

Основен акционер напусна Credit Suisse в пореден удар за банката

Решението поставя под въпрос бъдещето на подразделението за управление на благосъстоянието

10:15 | 06.03.23 г. 3
Автор - снимка
Създател

Harris Associates - дългогодишен акционер в Credit Suisse, напусна затъналата в криза швейцарска банка след две десетилетия на акционерно партньорство. Harris започна да намалява дела си в банката през октомври и сега напълно се е освободила от него, заяви заместник-председателят на фонда Дейвид Херо пред Financial Times в неделя.

По данни на вестника още през миналата година Harris е притежавал до 10% от акциите на Credit Suisse. „Съществува въпрос за бъдещето на бизнеса. Наблюдава се голям отлив от управлението на богатството", казва Херо.

Credit Suisse изпитва затруднения през последните месеци, тъй като клиентите губят доверие в нея, а през финансовата 2022 г. отчете загуба от 7,3 млрд. франка, която е най-голямата от финансовата криза насам.

Представителят на Harris заяви пред Financial Times, че има много други начини за инвестиране. „Нарастващите лихвени проценти означават, че много европейски финансови инструменти вървят в обратна посока. Защо да инвестираме в нещо, което изгаря капитал, когато останалата част от сектора добавя стойност?". 

Херо също така разкритикува плана на Credit Suisse да отдели инвестиционната си банка под ръководството на Майкъл Клайн. Относно преструктурирането на Credit Suisse той заяви, че планът за преструктуриране на инвестиционната банка е „прекрасен“. Но той бил също „тромав и много по-скъп от гледна точка на изгарянето на парични средства, отколкото сме очаквали. (...) Също така не бяхме доволни от това, което получихме по отношение на постъпленията от продажбата на секюритизирани продукти“. 

Заместник-председателят на Harris Associates Дейвид Херо. Снимка: Bloomberg

Коментирайки интервюто, от Credit Suisse заявяват пред Ройтерс, че банката е изпреварила плана си и има ясни стратегически цели. „Напълно сме фокусирани върху успешното изпълнение на нашия план и постигането на нашите цели, за да гарантираме, че новата Credit Suisse създава устойчива стойност за всички наши заинтересовани страни“. 

Credit Suisse полага все по-големи усилия да си върне клиентите и да спре изтичането на висшия персонал, което нанесе удар върху бизнеса с управлението на благосъстоянието, считан за ключов за нейното възраждане. През четвъртото тримесечие клиентите изтеглиха безпрецедентните 110,5 млрд. швейцарски франка (118 млрд. долара).

От лятото на 2007 г. акциите на Credit Suisse са изтрили около 95% от стойността си. Банката пропусна борсовия подем при европейските си конкуренти, който започна в края на миналата година, тъй като затягането на паричната политика повиши перспективите за рентабилност на кредитирането. 

95%
е изтрила от стойността на акциите си банката от лятото на 2007 г. 

Harris Associates притежаваше акции на Credit Suisse от началото на този век и удвои залога си след финансовата криза от 2008 г. Макар че Херо защитаваше банката, когато започнаха нейните проблеми, той стана все по-критичен към борда на директорите, докато кредиторът се бореше да оздрави инвестиционното подразделение и да преодолее загубите и скандалите. 

Понастоящем Saudi National Bankе най-големият притежател на акции в Credit Suisse според уебсайта на базирания в Цюрих кредитор и данни, събрани от Bloomberg. Qatar Investment Authority също увеличи дела си, след като Credit Suisse емитира нови акции като част от увеличението на капитала с 4 млрд. швейцарски франка в края на миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:15 | 06.03.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още