fallback

Чехия, Полша, Словакия и Румъния се оттеглят от Международната банка за икономическо сътрудничество

Членове на банката засега остават България, Виетнам, Монголия и Русия

18:39 | 20.01.23 г. 2

Чехия, Полша, Словакия и Румъния се оттеглят от Международната банка за икономическо сътрудничество. Това посочват от банката в съобщение до облигационерите, публикувано на сайта x3news.com.

Чехия се оттегля от споразумението за организацията и дейността на банката от 26 януари, Полша – от 29 януари, Словакия – от 30 януари, а Румъния – от 9 юни т.г., допълва се в съобщението.

Така след средата на годината като страни-членки в банката остават България, Виетнам, Русия и Монголия.

Международната банка за икономическо сътрудничество е учредена през 1963 г. с основна цел да подпомага най-вече държавите от някогашния Съвет за икономическа взаимопомощ (СИВ) при осъществяването на търговски операции и икономически връзки. Седалището ѝ се намира в Москва.

Бойко Коцев, бивш посланик на България в Русия, е член на управителния съвет на банката. България е представлявана в съвета на банката от зам.-министъра на финансите Людмила Петкова.

От септември 2021 г. на Българската фондова борса (БФБ) се търгуват облигации на банката, емитирани през юни 2021 г. Емисията е в размер на 68 млн. лева, разпределени в 6800 облигации с номинал по 10 хил. лева всяка.

Лихвено плащане предстои да бъде направено на 1 юни т.г.

В съобщението на банката се посочва, че засега не е получавано съобщение от България за евентуално оттегляне.

България е със статут на страна-учредителка, като размерът на записания дялов капитал на страната ни, в съответствие с устава на банката, е 7,56% от капитала на банката, или 15,1 млн. евро, посочва се в информация, публикувана на сайта на Министерството на финансите на България. 

Свързани компании:

МЕЖДУНАРОДНА БАНКА ЗА ИКОНОМИЧЕСКО СЪТРУДНИЧЕСТВО(IBEC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:39 | 20.01.23 г.
fallback
Още от Банки и застрахователи виж още