fallback

Европейските пазари започнаха седмицата с ръст въпреки натиска от енергийния сектор

Секторите на строителството и материалите поведоха ръстовете на Стария континент

20:39 | 28.10.24 г.

Основният борсов индекс в Европа отбеляза ръст в понеделник, след като повишенията в повечето сектори взеха превес над слабостта на енергийните компании поради спада на цените на петрола. Инвеститорите ще наблюдават и ключови икономически данни и отчетите на големи американски технологични компании по-късно тази седмица, предава Ройтерс.

Паневропейският индекс Stoxx 600 се повиши с 0,4%, след като записа първия си седмичен спад от три седмици насам.

Енергийният сектор отбеляза спад от 1,3% до близо двуседмично дъно, тъй като цените на петрола намаляха, след като Иран намекна през уикенда, че няма да отговори на удара на Израел.

На обратния полюс секторите на строителството и материалите и на медиите поведоха ръстовете.

Секторите на пътуванията и развлеченията, където са авиационните компании като Lufthansa и на easyJet, също отбелязаха ръст, тъй като по-ниските цени на петрола водят до по-големи маржове на печалбата за авиокомпаниите.

Лондонският бенчмарк FTSE 100 се повиши с 0,45% до ниво от 8285,62 пункта. Германският DAX напредна с 0,35% до 19 531,62 пункта. Френският CAC 40 отбеляза ръст от 0,79% и завърши деня на равнище от 7556,94 пункта, като достигна едноседмичен връх.

На фона на подобрената тенденция при инфлацията и смекчаването на притесненията за икономиката, които накараха Европейската централна банка (ЕЦБ) да пристъпи към понижение на лихвите по-рано този месец, данните тази седмица за БВП на блока през третото тримесечие и за инфлацията през октомври ще бъдат във фокуса на вниманието на инвеститорите.

Други фактори, които вероятно ще зададат тона за европейските и други световни пазари, са отчетите на редица американски технологични гиганти като Apple и Microsoft тази седмица и президентските избори в САЩ на 5 ноември.

Макар че пазарите започнаха да очакват втори мандат на Доналд Тръмп, вицепрезидентът Камала Харис води пред бившия президент на национално ниво с 46% на 43%, показа неотдавнашно допитване на Ройтерс и Ipsos.

На корпоративния фронт книжата на Philips поевтиняха със 17%, след като нидерландският производител на медицински устройства понижи прогнозата си за годишните продажби поради намаляващото търсене от Китай.

Германският производител на химикали Wacker Chemie отписа 3%, след като не отговори на очакванията за печалбата си през третото тримесечие, а цената на акциите на френския доставчик на автомобилни части OPMobility нарасна с 5%, след като той обяви по-високи приходи през третото тримесечие.

Книжата на Galp поевтиняха с 5%, след като португалската енергийна компания даде по-дълъг от очакванията времеви период за сондажи по програмата си за експлоатация и оценка на четири кладенеца в Намибия.

Сред другите компании цената на акциите на Sonova се повиши със 7%, след като Ройтерс съобщи, че швейцарският производител на слухови апарати e възобнови. доставките за Costco.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:52 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още