IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На запад зърното поевтинява, на изток поскъпва

Според анализатори цените в Русия растат заради спадналите запаси от зърно в страната

10:55 | 26.10.24 г. 35
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През октомври движението на цените на зърнените култури по световните борсови пазари е по-противоречиво, като в западната част на света котировките намаляват, а на изток трендът продължава да е нагоре, отчитат от Софийската стокова борса.

През тази седмица цената на хлебната пшеница в Чикаго поевтиня с нови 4 долара до 260 долара за тон за доставка през ноември, във Франция също спадна с още 7 евро до 225 евро/тон. Цените в Украйна и Русия обаче продължават да се повишават съответно с 5 и 15 долара до 240 долара/т и 245 долара/тон.

Анализатори твърдят, че това се дължи на спадналите запаси от зърно в Русия, чиито износители споделиха за проблеми още през септември. Източници съобщават, че руското Министерство на селското стопанство е поискало от търговците да не продават пшеница на международните търгове на цени под 250 долара/тон и да изключат чуждестранните посредници от веригите за доставка на пшеница.

Движението на цената на царевицата е колебливо – в САЩ нараства с 8 долара до 214 долара/т,  а във Франция спада с 2 евро до 212 евро/т. В Украйна трендът отново се обърна надолу с понижение от 7 долара до 218 долара/тон.

Цената на ечемика в Украйна се покачи леко с един долар до 203 долара/т за доставка през ноември, а тази на рапицата на борсата Euronext с доставка през ноември за втора поредна седмица се изстреля нагоре с 12,50 евро до 508,50 евро/тон.

След като дълго губиха позиции, а предишната седмица осъществиха скок нагоре, контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам за доставка през ноември през последната седмица отново губят 5 долара до 1195 долара/тон.

Рафинираната захар също продължава дълготрайната синусоидална крива, записа две поредни седмици сериозно повишение, последвано от срив, а тези дни за доставка през декември поевтиня с 3,60 долара до 569,40 долара/т на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията в подкръг "Зърно" се раздвижи. Търсенето на хлебна пшеница от тазгодишна реколта се повиши на 399 лв./тон, предлагането обаче остава доста по-високо на 560 лв./тон. Анонсите за търсене на фуражна пшеница по спецификация гравитират около 340 лв./тон, а тези за насипна фуражна пшеница се движат между 385 и 510 лв./тон, съответно за „купува“ и „продава“. Търговци сключиха сделки за фуражен ечемик на 300 лв./т, както и за маслодаен слънчоглед на 860 лв./тон.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лв./л, както и нерафинирано такова на 1750 лв./т. Продължава предлагането на жълт грах при начална цена 1200 лв./тон.

В подкръг „Индустриални стоки” на борсата имаше сделки за дърва за огрев на 112 лв./куб.м и за пелети от 489 до 530 лв./тон. При горивата се изкупиха газьол за ПКЦ в диапазон от 1 900,74 до 2 044,18 лв./хил.л., газ пропан-бутан от 980 до 1000 лв./хил.л и керосин за реактивни двигатели, без акциз, на 1 296,40 лв./тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 26.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 6
гъбко
преди 1 ден
До: Az_Kocho Най-ниската заплата на работещ беден, който живее в Лондон и няма кола, а се движи с градски транспорт и то е близо до местоработата е около 42000 на година / 12 х 2,35 = 8000лв приблизително. Делено на 10кв.м получаваш 800лв за работник. И да съберем 1500+800=2300. Тук не включвам 20% данъци за държавата и медицински застраховки, не включвам режийни (ток,вода,чистота,охрана, не ми се изчислява но ще е около около 300-400)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 ден
До: гъбко... 300к евро за коптор с нереални квадратни метри площ, на замазка се продава в Мусагеница. Да не говорим че навсякъде в София цените са подобни а в центъра достигат 5 к евро! *** на realtor или zillow и виж какво можеш да си купиш на тези цени в Сащ и Канада. Уверявам те че ще останеш учуден.Същото за Европа *** на idealista или seloger за Франция и пак прегледай. Минимална заплата в бг= 2.78 евро на час. На запад от 11+ евро на час.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 5
гъбко
преди 1 ден
До: Az_Kocho И понеже не се телепортираш до този квадратен метър, ти трябват и общи части. Според зависи могат да бъдат 3-4 квадрата още но ние ще се спрем на само на 2. Значи за да стигнеш Ваше Величество до палето със сладоледа за 5 кинта само наема е 1500лв на месец (защо пале със сладолед? ще стигнем и до там). Един работник може да обслужва не повече от 10кв търговска площ, нека да е 10.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 0 rate down comment 5
гъбко
преди 1 ден
До: Az_Kocho Бля-бля-бля ... общи приказки, тотал щета си както в банковите дела, така и в и търговията. Нека я направим математиката. Опростявам я малко, щото сложната част не те касае ама изобщо и няма да ни стегне месец да обяснявам всеки детайл, и няма да промени съществено резултата. 10,72(кв.м в кв.футове) х 240 (годишен наем за един кв.фут в непрестижен квартал) / 12 месеца х 2,35 (лева за паунда) = 500лв наем на месец за търговска площ БЕЗ ДА Е МОЛ! Щото в БГ в МОЛ е 140-150лв на месец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 ден
Смятам и без да смятам ако си чел новини или си гледал тв щеше да знаеш че млякото, например, се изкупува за стотинки от производителя а се продава с 100- 200+ пр. в магазина. Това за бг. Подобно е с всички хранителни продукти и стоки в България.В държави като Великобритания има пазар- конкуренция а монопола и картела се преследват ДЕЙСТВИТЕЛНО от закона.Ето така магазините в Лондон печелят нормално а в България ни ограбват като гаврошовци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 0
Tikva007
преди 1 ден
До: Az_Kocho: И тя не знае какви и колко коли има - постоянно га сменя според дозата хлорпромазин, но затова пък редовно им сменя ланда-сондите - знае кога, още преди да им светне лампата. И със сигурност има книжка. Жълта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 0 rate down comment 7
гъбко
преди 1 ден
До: Az_Kocho Е със заплата дето не стига и 2к колко да е? Ти си математика туканка, колко може да е? Щом ходиш до Лондон за сладолед, значи ги фащаш нещата. Пробвай да сметнеш колко сладоледа трябва да продаде на месец тоз, от който си го купил, за да си плати наема в Лондон, да плати заплата и осигуровки на някой, да си плати търговското оборудване, да плати токът на фризера, евентуално охрана, вода, чистач. Нека го купува 2,50 и го продава за 5,00. За по-лесно нека ДДС е 20% и КД 10%. Смятай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 ден
До: гъбко....Като ти чета излеянията май по далеч от Поебрене не си стигал. Не знам, колко коли имаш на твое име,м? Кажи колко е баланса на имането ти да се посмеем:))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 9
гъбко
преди 1 ден
До: Az_Kocho Верно ли ве на офффсътъ мъжкото изкарвам 2к на месец? И рева, че сладоледа бил 15 кинта в БГ? А в Лондон, дето бутилка минерална вода струва 5 кинта, дето билет за метрото е 5 кинта, купуваш сладолед в кутия за 5 кинта? Ми ти сладолед на клечка не можеш да си намериш за под 20 кинта на улицата! Не фащаш ли колко си смешен?! Знаеш колко коли имам на мое име и кви кинти струват? Интересно! Занимателно! Поучително! И какви имам и карам, я сподели?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 ден
До: гъбко... Не схващаш основната идея!:)А тя е че ти *** който изкарваш 2 к лева на месец а теглиш заем 3к за iphon и 5к за трошка на 20 г и 200 к евро за панелка в Обеля се правиш на по-велик от един англичанин на социални помощи който живее сто пъти по- добре от теб без да бачка. Идеята е че бедния българин е оскубан от сладоледа, през куфара до имота, а на него това му харесва и даже се тупа в гърдите колко е надплатил:) Цял свят ви се смее на цените и на заплатите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още