IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

На запад зърното поевтинява, на изток поскъпва

Според анализатори цените в Русия растат заради спадналите запаси от зърно в страната

10:55 | 26.10.24 г. 35
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

През октомври движението на цените на зърнените култури по световните борсови пазари е по-противоречиво, като в западната част на света котировките намаляват, а на изток трендът продължава да е нагоре, отчитат от Софийската стокова борса.

През тази седмица цената на хлебната пшеница в Чикаго поевтиня с нови 4 долара до 260 долара за тон за доставка през ноември, във Франция също спадна с още 7 евро до 225 евро/тон. Цените в Украйна и Русия обаче продължават да се повишават съответно с 5 и 15 долара до 240 долара/т и 245 долара/тон.

Анализатори твърдят, че това се дължи на спадналите запаси от зърно в Русия, чиито износители споделиха за проблеми още през септември. Източници съобщават, че руското Министерство на селското стопанство е поискало от търговците да не продават пшеница на международните търгове на цени под 250 долара/тон и да изключат чуждестранните посредници от веригите за доставка на пшеница.

Движението на цената на царевицата е колебливо – в САЩ нараства с 8 долара до 214 долара/т,  а във Франция спада с 2 евро до 212 евро/т. В Украйна трендът отново се обърна надолу с понижение от 7 долара до 218 долара/тон.

Цената на ечемика в Украйна се покачи леко с един долар до 203 долара/т за доставка през ноември, а тази на рапицата на борсата Euronext с доставка през ноември за втора поредна седмица се изстреля нагоре с 12,50 евро до 508,50 евро/тон.

След като дълго губиха позиции, а предишната седмица осъществиха скок нагоре, контрактите за нерафинирано слънчогледово олио на борсата в Ротердам за доставка през ноември през последната седмица отново губят 5 долара до 1195 долара/тон.

Рафинираната захар също продължава дълготрайната синусоидална крива, записа две поредни седмици сериозно повишение, последвано от срив, а тези дни за доставка през декември поевтиня с 3,60 долара до 569,40 долара/т на борсата в Лондон.

На Софийската стокова борса търговията в подкръг "Зърно" се раздвижи. Търсенето на хлебна пшеница от тазгодишна реколта се повиши на 399 лв./тон, предлагането обаче остава доста по-високо на 560 лв./тон. Анонсите за търсене на фуражна пшеница по спецификация гравитират около 340 лв./тон, а тези за насипна фуражна пшеница се движат между 385 и 510 лв./тон, съответно за „купува“ и „продава“. Търговци сключиха сделки за фуражен ечемик на 300 лв./т, както и за маслодаен слънчоглед на 860 лв./тон.

В подкръг „Хранителни стоки” цените на основните стоки са стабилни при същото ниво на началните цени. Олио в бутилки се продава на 2,20 лв./л, както и нерафинирано такова на 1750 лв./т. Продължава предлагането на жълт грах при начална цена 1200 лв./тон.

В подкръг „Индустриални стоки” на борсата имаше сделки за дърва за огрев на 112 лв./куб.м и за пелети от 489 до 530 лв./тон. При горивата се изкупиха газьол за ПКЦ в диапазон от 1 900,74 до 2 044,18 лв./хил.л., газ пропан-бутан от 980 до 1000 лв./хил.л и керосин за реактивни двигатели, без акциз, на 1 296,40 лв./тон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:02 | 26.10.24 г.
Най-четени новини
Още от Пазари виж още

Коментари

25
rate up comment 7 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 23 часа
До: гъбко....Тия четирима човека дето работят при теб са Страхил, Мюмюн Рейза и ти като шеф на банда хамали на обекто ххаха. Голяма фирма имаш!!! Как не си взел ориза за бизнесмен на годината се питам? И как изобщо се оправяш с рестото в магазина не знам като и понятие си нямаш от математика, камо ли от икономика, *** нещастен! *** си беше и *** ще си останеш, ха х аха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 7
гъбко
преди 23 часа
До: Az_Kocho Разкажи ни за куфарите по-подробно дето си пазарувал в Лондон. Моля те, таман започна да става интересно, особено след онова за сандалите за 2000лв. ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 0 rate down comment 8
гъбко
преди 23 часа
До: Az_Kocho По време на османската империя, и след това, за чужд език се е смятало френски, немски, в църковните среди и латински ... Напълно нормално е било да знаеш 500-600 думи на турски, румънски или гръцки. Това въобще не се е броело за някакво извънредно знание. Определено не ме събарят цените из суперите. И гледам на хората количките пълни и преливат! Туканка сте се събрали неколко коментатора един риве за олиото, един за маслото, един за сладоледа, един за обяда в закусвалнята! Великани
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 0 rate down comment 7
гъбко
преди 23 часа
До: Az_Kocho При търсене от 3,5 литра на година от човек, се радвай че все още въобще намираш сладолед тук-таме из по-големите супери, щото с това търсене не могат да си покрият разходите по въпросният търговски квадрат! Политсказките за търсене и предлагане си ги разтегай на останалите съфорумци, дето не фащат по темата нищо! Кво да им гледам на останалите продукти? Законите на търговията важат за всички и за всичко ... :))) ... Няма изключения! Цената е такава за да покрива разходите! Точка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 0 rate down comment 8
гъбко
преди 23 часа
До: Az_Kocho Не всяко второ, а всяко трябва да учи чужд език, и не по един а поне по два и то от международните. За да е полезно и на себе и на родината си. Ако мислиш, че по светът размитат за цъъррвули кат теб си в голема грешка! Ама много голема! Достатъчно разбирам от търсене/предлагане/ценообразуване за да ми е в топ 6 фирмата от около 10 години при 35-40 опериращи в бранша на национално ниво! При мен работят 4 човека, плащам средна за София заплата, никой не риве от тях за сладолед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 7 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 ден
България консумацията на сладолед е 3.5 литра на година което два пъти по малко от западна Европа. Когато няма а търсене каква би трябвало да е цента бе му хльо? Имаш ли представа от търсене предлагане и ценообразуване???? Гола вода си *** Ник!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 ден
До: гъбко..Абе Утворку, в Лидъл само сладолед ли се продава бе?????ВИЖ МАСЛОТО, ОЛИОТО, МЕСАТА, КАШКАВАЛА, ПЛОДОВЕТЕ, РИБАТА!!!!!!Виж брато, много си зле, и съм го доказвал милион пъти. Ако в България беше толкова евтино и хубаво питам защо 2 милиона българи ги няма тук и не мислят да се прибират???? Защо всяко второ дете изучава чужд език???? Да не мислиш че е от любознателност??? Не брато, защото повечето родители подготвят децата си да се махнат от бг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 0 rate down comment 8
гъбко
преди 1 ден
До: Az_Kocho На офффсътъ мъжкото, не предполагаш ли че има хора които разбират от търговия и сметки? Наясно ли си колко си зле по темата? Консумацията на сладолед във Великобритания е около 7литра на година или около 12 кофички от въпросният дето си си купил за 5 кинта профанизиран мърлььоо! И те са няколко пъти под големите консуматори в света. Цялата тази математика се прави от обема на консумация, а не от твоето желание и възможности! Некадърник!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 0 rate down comment 7
гъбко
преди 1 ден
До: Az_Kocho Та на офффсътъ мъжкото имаш разход от 2500 за квадрат със сладоледи. Нека го купуват сладоледа по 2,50 и да го продават за 5,00. Печелят по 2,50 на кутийка! От тях плащат 20% ДДС и 10% КК. Това прави чисто 1,75лв. Значи 2500/1.75 = 1428 кутийки сладолед на месец и то от този вид. Знаеш ли колко палета със сладолед е това? И то всеки месец? Знаеш ли колко си прозззт и неграмотен за да пишеш по такива теми? Мислиш ли че всички са тотални деббиили като теб? А?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 0
Az_Kocho
преди 1 ден
До: гъбко... Вуй, спри да говориш глупости.Просто влез в сайтовете които ти изброих и виж цените на имотите в ЦИВИЛИЗОВАНИТЕ СТАРИ ДЕМОКРАЦИИ. .Провери също какви са заплатите в тези държави. Всичко друго, бра то съм го обяснявал милион пъти във ФАКТИ, и нямам намерение да го пиша и тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още