fallback

Брокерската компания Freedom24: Наблюдаваме силно търсене на услугите ни в България

Ако започнем да разширяваме не само брокерския, а и банковия си бизнес, ще обърнем специално внимание на Източна Европа и в частност България, казва основателят на компанията Тимур Турлов

08:28 | 28.10.24 г.

Наблюдаваме силно търсене на услугите ни в България и съседните ѝ страни и смятаме, че българският пазар има потенциал за още по-голям растеж. Това каза Тимур Турлов, главен изпълнителен директор на брокерската компания Freedom Holding Corp., в интервю за български медии в офиса си в Кипър. Звеното на компанията за Европа, Freedom Finance Europe, управлява брокерската платформа Freedom24.

Freedom Holding отбеляза през октомври петгодишнината от листването си на Nasdaq. Ходът е помогнал на компанията да постигне значителен финансов и оперативен растеж - пазарната ѝ капитализация е нараснала близо осем пъти до 6 млрд. долара, а цената на акциите ѝ се е повишила до около 100 долара спрямо 14,42 долара в първия ден от търговията с тях. Листването на Nasdaq е позволило на Freedom Holding да разшири бизнеса си и към момента компанията обслужва над 530 хил. клиенти в САЩ, Европа и Централна Азия, на които предлага широка гама от финансови услуги и възможности за инвестиции.

Само онлайн платформата за търговия Freedom24 на Freedom Finance Europe има над 300 хил. клиенти. Тя е създадена през 2013 г. в Кипър и в момента е един от най-големите борсови брокери, регулирани от Кипърската комисия по ценни книжа и борси (CySEC).

"Помага ни опитът на неразвити пазари, въпреки че българският пазар е по-добре развит от този в Казахстан. За екипа ни в Кипър е по-лесно да разбере мисленето на нашите клиенти в региона и да отговори по-добре на техните пазарни нужди. Ако наред с брокерския си бизнес започнем да развиваме и банковия, ще обърнем специално внимание на България и Източна Европа, тъй като това са пазари, към които можем по-лесно да приспособим услугите си от технологична гледна точка", коментира Турлов. 

Целта на Freedom24  е да дигитализира максимално бизнеса си, но Турлов отбеляза, че представителствата на компанията в отделните страни  остават важни като място, където клиентите могат да решават технологични или други проблеми, ако възникне необходимост. "Ще продължим да развиваме присъствието си в България, тъй като базата ни от клиенти нарасна. Това ще изисква назначаването на още хора, ще увеличим и инвестициите си в маркетинг, ако получим добра обратна връзка от потенциални клиенти", каза Турлов. 

Предизвикателството Nasdaq

Листването на американския фондов пазар е било едновременно мечта и голямо предизвикателство за Freedom Holding, разказа Турлов. Предизвикателство, защото излизането на компанията на най-добре регулирания фондов пазар в света изисква пълна прозрачност, строго управление на информацията и подобряване на корпоративното управление. Тя е наблюдавана от Комисията по цените книжа и борсите на САЩ и се придържа към строги регулаторни стандарти. Процесът е труден, но се отплаща. Приходите на Freedom Holding за фискалната 2024 г. са нараснали със 105% до 1,6 млрд. долара, а нетната печалба се е увеличила с 82% до 375 млн. долара. Общите активи на компанията също са с 63% повече до 8,3 млрд. долара.

Бързият ѝ растеж е отбелязан от рейтинговата агенция S&P Global Ratings, която през юни ревизира на "положителни" перспективите пред филиалите на Freedom и повиши перспективите пред дългосрочния ѝ рейтинг на "стабилни". 

Според Турлов малко компании от Централна Азия считат листването на американския фондов пазар за добра възможност поради високите разходи и ограниченията, които трябва да си наложат, за да отговорят на регулаторните изисквания. "Те са много по-строги от тези, които наблюдаваме на местните финансови пазари", допълни той. Освен в САЩ акциите на холдинговата компания се търгуват и на казахстанската фондова борса. 

За да отговори на високите изисквания на Комисията по ценните книжа и борсите, Freedom Holding е трябвало да направи дълбоки промени в бизнеса си, включително как работи с партньорите си, в кои юрисдикции оперира, какви клиенти привлича, какви продукти предлага. Турлов отбеляза, че листването на американския фондов пазар се превръща в мерило за качеството на компанията. "За инвеститорите това означава, че сме успели да отговорим на строгите регулаторни изисквания и да се задържим на пазара достатъчно дълго време, че имаме професионален екип и достатъчно прозрачен бизнес", коментира той. Този имидж помага на Freedom Holding в привличането на партньори, които са предимно западни компании. 

"Дори големите казахстански компании предпочитат да работят с прозрачни партньори, които спазват високи международни стандарти за управление, тъй като това им дава по-голяма увереност за инвестициите им", отбелязва Турлов.

От непознатия Казахстан към САЩ и Европа

Централноазиатската страна остава непозната за инвеститорите, въпреки че през последните години ролята ѝ става по-значима и видима, включително поради войната в Украйна. Към момента Казахстан е единствената страна в региона с инвестиционен рейтинг, а в последния доклад на института "Фрейзър" тя е само с една степен под равнището на Европа от гледна точка на икономическа свобода, но се представя значително по-добре от Русия, Китай и останалите държави от Централна Азия. 

"Казахстан все още изостава значително в икономическото си развитие, но посоката е правилна. Имаме по-добри демократични институции от повечето ни съседи, а президентът има право само на един мандат за разлика от монархисткия стил на предаване на властта в съседните ни страни", каза Турлов. 

Страната е постигнала значителен напредък и в дигитализацията, като попада в топ 30 на индекса за развитие на ООН от гледна точка на проникване на цифровите услуги в ежедневието. Платформата на електронно управление на страната е в топ шест в света, като много услуги на държавната администрация са цифровизирани. 

Пълна дигитализация на продуктите е линията, която следва и Freedom Holding в Казахстан. Freedom Bank е първата банка в страната, която предлага на клиентите си възможност да кандидатстват и да получат ипотечен кредит или заем за автомобил изцяло онлайн. Те могат също така да се сдобият със застраховка на автомобила си отдалечено и да получат компенсация до два часа след инцидент. Благодарение на тясната интеграция на базите данни на казахстанското министерство на вътрешните работи и на операторите на системите за улично наблюдение Freedom успява да минимизира случаите на измами. "Финтех продуктите, които създадохме в Казахстан, нямаше да бъдат възможни без добрата платформа за електронно управление в страната", изтъкна Турлов. 

Неговата амбиция е да пренесе платформата за цифрово банкиране, която компанията му използва активно в Казахстан, на световния пазар, включително в Европейския съюз. "Получаването на лицензионни разрешения в Европа отнема много време, а регулациите на Стария континент са много консервативни. Това не ни позволява да прилагаме лесно продуктите си и да експериментираме с иновации, особено когато става въпрос за интегриране на банкови и административни услуги", отбеляза Турлов. 

"Но ние вече натрупахме голям опит в анализирането и монетизирането на данни, в създаването на продукти и продаването им. Това е уникална експертиза, която придобихме благодарение на експериментите си в Казахстан. Смятам, че успехът на тези продукти ще бъде най-силният ни аргумент в разговорите с регулаторите в Европа, които все още са много предпазливи към нови играчи, особено от нашата част на света", допълни той. 

В САЩ Freedom Holding вече има бизнес с инвестиционно банкиране чрез компанията Freedom Capital Markets. През 2023 г. тя разшири присъствието си отвъд Океана с придобиването на платформата за данни и събития LD Micro, специализирана в компаниите с малка и микрокапитализация.. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:03 | 28.10.24 г.
fallback
Още от Пазари виж още